ДАНС пресече супер удар на иманярската мафия: Опитаха да изнесат зад граница Дъбенското съкровище

Изскочиха още 15 хил. златни мъниста, оценени на 10 млн. долара

Хиляди мъниста от Дъбенското злато са били спасени от изнасяне зад граница при операция на ДАНС. Това съобщи за “Марица” откривателят на съкровището археологът Мартин Христов.

Спецченгета го извикали да направи експертен оглед на находките. Христов установил, че иззетите елементи силно напомнят на златните украшения, открити по време на археологически разкопки в Дъбене през 2004-2007 г. Те са почти идентични по форма, по епоха и начина на изработване, заяви Мартин Христов, който тогава ръководеше експедицията.

При тези разкопки бяха открити над 20 000 подобни златни мъниста край Дъбене. Реставраторите на Националния исторически музей ги възстановиха в изящни накити, които древните траки са носели.

По-рано вчера шефът на НИМ проф. Божидар Димитров даде пресконференция, на която обяви успешната акция на ДАНС, при която е спасено тракийско златно съкровище на стойност милиони долари. Цената му може да стигне до 10 милиона, добави проф. Димитров без да уточнява, че става въпрос за Дъбенското.

Задържаната пратка е от 15 хиляди златни детайла, вероятно съставлявали 3 огърлици. Показана бе в музея в присъствието на министъра на културата Петър Стоянович и председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Артефактите, които са заловени при операции на ДАНС, датират от III хилядолетие пр. Хр. Те произхождат от място в центъра на България, където се откриват следи от една високотехнологична цивилизация, даде насоки към Дъбене Божидар. “Тези златни находки са 1500 години по стари от Троянската война и 2500 години по-стари от всички тракийски съкровища, които познаваме”, добави шефът на НИМ. Проф. Димитров уточни, че най-старо остава Варненското съкровище, но новата находка запълва част от голямата празнота между него и Вълчетрънското, разделени от голям период, през който не са намирани златни предмети.

Димитров подчерта, че находката има и висока художествена стойност – свидетелства за присъствието на високотехнологична цивилизация по днешните български земи, съхранявана и развива през дълъг период от време. Цената на експонатите можела да стигне до смайващи ниво, ако се представят на международен търг.

Криминалисти и археолози споделиха пред “Марица”, че версиите за появата на още мъниста от Дъбенското злато са няколко. Предполага се, че иманярите са претършували терена край река Стряма близо до село Дъбене или преди да започнат археологическите проучавия или когато обектът е бил замразен. Археологическият обект е в частни ниви. /Марица/