Телекомите ще преминат към ново отчитане на разговорите

От април българските GSM оператори ще трябва да предлагат тарифни планове, които да таксуват обажданията по секунди, а не по минути

Мобилните оператори ще трябва да променят начина, по който тарифират разговорите в техните GSM мрежи. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е приела решение, според което телекомите ще трябва да предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите след 30-ата секунда. То ще влезе в сила от април, обяви председателят на комисията Веселин Божков в сутрешния блок на bTV. В момента мобилните оператори слагат първоначална такса на първата минута, така дори да разговаряте 10 или 20 секунди, телекомът го отчита като изговорена цяла минута. Новото тарифиране ще позволи на мобилните оператори да таксуват първоначално само първите 30 секунди, а след това всяка една секунда ще се отчита отделно. „Така, ако говорите 36 секунди, вие плащате 36 секунди“, поясни Божков.

„Фикцията“ за безплатните минути

Според него старият начин на тарифиране се отразява негативно на абонаментните планове с много включени безплатни минути. При тях дори ако говорите минута и една секунда, от оператора се отчитат за две минути. По този начин голямото количество безплатни минути се превръщат в една фикция“, коментира Божков. „Потребителят смята че е говорил 100-200-300 минути, но в един момент му идва сметка 200 лева. Това показва, че реално се изяждат тези безплатни минути и те са фикция“, обяви Божков. Той допълни: „Никой не задължаваше операторите да тарифират 60 + 1, но имаха доминиращо положение на пазара. Изменихме общите условия, за да защитим правото на потребителите.“ Друга промяна, която предприема регулаторът, е, че операторите вече ще са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лв. и после да изключват абоната. А при изчерпване на 50% от кредитния лимит те са длъжни да информират потребителите.

Решението за новия начин за таксуване на разговорите няма да влезе в сила за всички абонаментни планове. „КРС задължава мобилните оператори да предложат поне две тарифи с посекундно тарифиране след 30-ата секунда офертите си за фиксирани услуги, предплатени програми и мобилни услуги на абонаментни програми“, коментираха „Глобул“ за „Капитал Daily“. Тоест телекомите ще могат да отчитат по досегашния метод за първоначално начисляване на първата минута, но ще трябва да включат в портфолиото си и предложения по новия начин – това означава, че промяната ще засегне основно новите абонати или тези, които си сменят програмата.

Остра реакция

Водещите телекоми реагираха остро на решението на регулатора. „Задължителното уеднаквяване на офертите на мобилните оператори, което не почива на анализ на пазара, може единствено да увреди конкурентната среда в сектора“, коментираха от най-големия мобилен оператор „Мобилтел“ пред „Капитал Daily“. Според тях е трайна практика на телекомите да предлагат включени минути, които в повечето случаи не се надвишават, защото обемът им е съобразен с потребностите на абонатите. „На практика това означава, че голяма част от потребителите обикновено плащат само месечния си абонамент и не се влияят от метода на тарифиране“, допълват от „Мобилтел“. Те допълниха, че отчитането на минута е стандартна практика в рамките на ЕС и че не разполагат с информация някой друг национален регулатор да е постановил задължително прилагане на друг тип тарифиране. Вторият на пазара – „Глобул“, обяви, че ще обжалва решението на КРС, защото според тях то противоречи на закона и на европейските изисквания.

„Подобни мерки могат да бъдат въведени единствено след провеждане на съответните пазарни анализи, които да докажат необходимостта от подобна интервенция от страна на регулатора – нещо, което до момента КРС не е сторила“, посочват от „Глобул“. От втория по големина мобилен оператор подчертаха, че цените на дребно на телеком пазара се определят от свободната конкуренция, а не от регулатора. Пред bTV Божков обяви, че е направен пазарен анализ, въз основа на който е взето решението за налагане на новите тарифи. От БТК като трети мобилен оператор в страната (пазарен дял, без фиксирана телефония и интернет – бел. ред) обявиха, че ще се съобразят с решението на КРС.

„Наша политика е да осигуряваме възможно най-голям избор от тарифни планове, съобразени с индивидуалните нужди и потребление на всеки клиент. В съответствие с решението на КРС от средата на април ще въведем нови тарифни предложения, с които да разширим портфолиото си от оферти за потребителите“, коментираха от БТК пред „Капитал Daily“. БТК и „Мобилтел“ обаче подчертават, че крайните цени на мобилни разговори в страната са под средните нива за Европа и в момента се оценяват от 4.4 евроцента при 9.1 евроцента средни за ЕС. /Капитал/