НСИ: Цените падат трети пореден месец

Вече трети пореден месец цените на стоките и услугите в България падат спрямо предходния. Инфлацията през март т.г. спрямо февруари е минус 0,2%, а за периода януари-март е минус 0,8%. На годишна база пък цените падат вече осми месец, съобщи НСИ.Поевтиняването през март се дължи най-вече на нехранителните стоки и по-специално на горивата. Цената на дизела например е намаляла с 1,8%. Поевтинели са и дрехите и обувките – съответно с 0,3 и с 1,3% спрямо февруари. Има и забележимо понижение на комплексните туристически услуги – с 3,8%. Тези намаления не са могли да бъдат компенсирани с лекото поскъпване на хляба, млечните изделия и яйцата.

Дефлация, макар и по-малка – само 0,1%, отчита и т.нар. малка кошница. Тя измерва потреблението само на най-важните стоки и услуги, които ползват най-бедните 20% от българите.

Според икономистите дефлацията през март се дължи основно на фактори извън страната. Устойчивостта на тенденцията обаче според тях идва от административното намаление на цената на тока и от свитото потребление.

“Международните борсови цени на стоките намаляха през март и на това се дължи голяма част от поевтиняването на основни храни. Има и поевтиняване на горивата в световен мащаб”, каза Георги Стоев от “Индъстри Уоч”.

Десислава Николова от Института за пазарна икономика подчерта, че за поевтиняването на храните вероятно причина е и хубавото време през март и по-ранното излизане на оранжерийното производство. Поевтиняването на облеклата и обувките пък се дължи на сезонните разпродажби, характерни за този месец.

“Трайната дефлация обаче се дължи на административно определените по-ниски цени на тока, както и на свитото потребление. Но все още не сме в дефлационна спирала. За да има такава, трябва да има трайни очаквания за понижаване на цените”, коментира Николова. Според нея от пазара на труда зависи да се раздвижи потреблението, за да се прекъсне дефлацията. /Труд/