Външните министри в ЕС ще обсъдят ситуацията в Украйна на заседание днес

Министрите на външните работи на Европейския съюз се събират на редовно заседание в Люксембург, за да решат какви да бъдат евентуалните реакции на засилването на напрежението в Украйна и да направят преценка за последиците от заплахата на Русия да спре газовите доставки. Българският министър Кристиан Вигенин ще участва в заседанието

Министрите ще продължат дискусията си от началото на месеца, когато се събраха на неформална среща в Гърция, която е председател на Съвета на ЕС. Тогава те отново призоваха Москва да допринесе за намаляване на напрежението в Украйна и предупредиха, че в противен случай Русия ще бъде обект на нови европейски санкции.

През последните седмици ЕС няколко пъти предупреждаваше Москва да не настъпва отново в Украйна и да не създава напрежение, защото подготвя трети кръг от санкции, които ще засегнат руската икономика.

През почивните дни администрациите в няколко източноукраински града бяха превзети от въоръжени проруски активисти, като властите в Киев обвиняват Русия в намеса в тези действия. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви в неделя, че е „сериозно обезпокоена от действията, предприети от въоръжени лица и сепаратистки групи в различни градове в Източна Украйна“.

Аштън отново призова Русия да уважава териториалната цялост на страната, да изтегли войските си, натрупани край границите, и да престане всякакви операции за дестабилизиране на Украйна.

Освен това Съветът по външни въпроси ще обсъди руското предупреждение към няколко държави членки за газовите доставки през Украйна. Според председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу то изисква колективен отговор от ЕС. „Писмото, изпратено на някои от нас от президента на Руската федерация, създава сериозни проблеми за енергийната сигурност на Европа“, подчерта той в писмо до всички европейски ръководители.

„Препоръчвам въпросът да бъде обсъден в понеделник от министрите на външните работи в телефонна конферентна връзка с европейския комисар (за енергетиката) Гюнтер Йотингер и министрите на енергетиката“, посочи председателят на Еврокомисията.

В рамките на заседанието външните министри ще обсъдят още резултатите от срещите на върха ЕС – САЩ и ЕС – Африка, както и от президентските избори в Афганистан. В продължение на разговорите от февруари и март се предвижда задълбочена дискусия за стратегическия подход на ЕС спрямо Босна и Херцеговина.

Външните министри ще обменят мнения за възможностите за продължаване на политическия процес в Сирия и свикването на Женева-3, както и въпроса с хуманитарния достъп и напредъка в унищожаването на сирийските химически оръжия /Дневник/