Старите заеми без такса за предсрочно погасяване

Румен Гечев прогнозира, че лихвите ще тръгнат надолу

Такси при предсрочно погасяване на кредити няма да има и за вече подписаните договори. Това реши парламентът, като прие вчера на второ четене промени в Закона за потребителския кредит. Текстовете важат и за бързите кредити. Облекчението ще важи не само за бъдещите, но и за вече сключените договори за потребителски и ипотечни заеми. Предложението за това беше направено от червения депутат Янаки Стоилов.

В кулоарите на парламента той обясни, че с промените се дава възможност на тези, които имат възможност и желание предсрочно да погасят кредита си, да не заплащат неустойки за това.

“Правото поначало се основава върху принципа, че трябва да се стимулира доброволното и срочно изпълнение, дори и предсрочното изпълнение. Този принцип е променен през изминалите години”, обясни червеният депутат. Той беше категоричен, че изрядните платци не бива да понясат допълнителни тежести.

Социалистът допълни, че промените в Закона не могат да се отразят негативно на банките и другите институции.

“Единственият ефект от това може да бъде намаляване на печалбите на някоя от банките, но в никакъв случаи няма риск да загубят средствата, които им се полагат. При тях ще постъпват средства, а няма да излизат”, коментира Стоилов.

По неговите думи се запазва стабилността на банковата система. Едновременно с това може да бъде раздвижен кредитният пазар, защото част от длъжниците ще погасят сегашните си задължения и могат да сключат нови договори.

При гласуването в НС не беше прието предложението таванът за лихвите по кредити да важи и за вече изтеглени. Поправката ще действа само за бъдещите договори.

Целта на закона е да се хармонизира българската банкова среда с тази в ЕС изтъкна след приемането на всички текстове един от вносителите Румен Гечев.

“Лихвата ще се определя с пазарен индекс или комбинация от индекси”, припомни той.

Промените в закона според социалиста ще стимулират движението на лихвите надолу и ще увеличат качеството на банковите услуги.

Друг депутат от левицата – Жельо Бойчев, пък се зарече, че левицата ще направи и нужните промени в ГПК и Закона за частните съдебни изпълнители, за да защити интересите на потребителите.

Приетите днес текстове ще влязат в сила три месеца след обнародването им в “Държавен вестник”. /Монитор/