18,5 на сто ръст на оборотите на онлайн търговците

Българите все по-масово пазаруват по интернет, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). С 18,5% е скочил оборотът на търговците на дребно, които предлагат стоките си онлайн или чрез поръчки по пощата или по телефона. Данните са за февруари спрямо същия месец на миналата година.

Статистиката показва още, че този сегмент от търговията расте с бързи темпове на годишна база от края на 2013 г. Например през декември оборотите на онлайн търговците са се увеличили с 14,4 на сто спрямо същия месец на 2012 г. През януари ръстът на годишна база е достигнал 15,8%.През февруари т.г. голямо увеличение има и в оборотите на търговците, които продават компютри и комуникационна техника. Ръстът е 18,5 на сто спрямо същия месец на 2013 г. 15,7% пък е годишното увеличение в търговията на дребно с битова техника и мебели.

След голямото коледно пазаруване на дрехи и обувки ръстът в продажбите им през февруари е едва 4,9% на годишна база. Това е доста по-малко от оживлението през декември, когато годишният ръст беше 9,2 на сто.

Националната статистика е отчела през февруари увеличение на оборотите в почти всички сегменти в търговията на дребно. Така средният ръст на годишна база достига 9,2 на сто.

Спад има само в търговията на дребно в кварталните магазини за храни и напитки. През февруари той е от 5,8% спрямо същия месец на м.г. Намаление с 1,6 на сто има и в продажбите на автомобилни горива и смазочни материали.

Данните на НСИ показват още, че на месечна база оборотите на търговците на дребно са се увеличили само с 1%. Най-голям ръст през февруари спрямо януари е отчетен в продажбите на мебели и битова техника – 1,9 на сто. Продажбите на дрехи и обувки са нараснали с 1,4 на сто. /Труд/