„Майкрософт“ спря поддръжката на Windows XP

Българските институции и банки твърдят, че няма да има проблеми за банкоматите и администрацията

„Майкрософт“ спря поддръжката на Windows XP със Service Pack 3 (SP3) и на Office 2003. Компанията вече няма да пуска т.нар. пачове за сигурност, които защитават компютъра от вируси, спира се и онлайн техническата помощ и поддръжка. Промяната е факт от вчера, а заедно с нея се появиха притеснения, че неподдържаният софтуер ще е лесна мишена за хакерски атаки и вируси. „Windows XP ще става все по-уязвим за хакове, вируси и инфекции, а личните данни на потребителите могат да бъдат изложени на риск“, коментираха от „Майкрософт България“ пред „Сега“.

Компанията препоръчва потребителите да преминат към по-нова версия, като подчертава, че допълнително за бизнеса могат да възникнат проблеми и със съответствието по нормативни и правни изисквания, касаещи ИТ сигурността.

„Потребителите на банкови карти нямат повод за притеснения, терминалите работят в частни защитени мрежи, освен това повечето банкомати са защитени с допълнителен софтуер, който не позволява каквито и да е промени в софтуерните компоненти“, обясниха от „Борика – Банксервиз“.

От МС, както и от „Майкрософт България“ не отговориха на въпроса колко и какви пакети „Уиндоус“ са договорени за държавната администрация и с какви клаузи за поддръжката. Бившият зам.-министър на транспорта Валери Борисов обясни пред „Сега“, че подписаният през 2012 г. договор с „Майкрософт“ е за около 96 000 пакета, за 3 години е и стойността му е над 60 млн. лв. Според Борисов спирането на поддръжката на ХР няма да създаде проблеми за администрацията, защото в рамките на сключения договор държавата може да изисква безплатно обновяване на софтуера. Освен това има антивирусни програми.

Междувременно „Гардиън“ обяви, че британското правителство ще плати на Microsoft 5.5 млн. лири за още една година поддръжка на Windows XP, след което ще премине към нови програмни продукти. Миналата есен стана ясно, че само в службата по здравеопазване на Великобритания 85% от 800 000 компютъра работят на Windows XP, 14% използват Windows 7, а 1% са с Windows 8. По света 500 млн. компютъра ползват тази операционна система. Холандското Министерство на вътрешните работи пък е подписало договор за няколко милиона евро за 40 000 компютъра, ползвани в държавния сектор, които все още работят на Windows XP.

Поддръжката на Windows Vista ще бъде прекратена през април 2017 г., на Windows 7 през януари 2020 г., а на Windows 8 през януари 2023 г.

ПРЕПОРЪКИ

Потребителите могат да намалят риска от компютърни вируси, като използват уеббраузър, различен от Internet Explorer. Причината е, че версиите на Windows XP на някои други браузъри ще продължат да получават поддръжка. Повече информация може да бъде получена на сайтовете на съответните браузъри. От страницата на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност (CERT Bulgaria) става ясно, че уязвимости има в 19 продукта на Мicrosoft, сред които са всички Windows и Windows Server OS, Office, Word, Internet Explorer, SharePoint, Web Apps и др. От CERT Bulgaria отбелязват, че такива има и при продукти на IBM, Apple (iOS, TV, Safari), Cisco, Google (Chrome OS, Chrome и Google V8), Mozilla (Firefox, Firefox ESR, Sea Monkey и Thunderbird).

ПРЕДИСТОРИЯ

Институционалните връзки с „Майкрософт“ са стари. През 2002 г. беше подписан договор с компанията от министъра на държавната администрация Димитър Калчев за легален софтуер. Според информации в медиите за 48 000 лиценза държавата е платила над $27 млн. Сключването на договора тогава се превърна в скандал, защото процедурата мина без конкурс и търг, а освен това от бранша твърдяха, че администрацията може да се възползва от безплатния софтуер с отворен код. Отношенията бяха скрепени с договори и през следващите години при следващите правителства. /Сега/