Засякоха нови сигнали от „черната кутия“ на изчезналия малайзийски самолет

Засякоха нови сигнали, които може да идват от „черната кутия“ на изчезналия малайзийски Боинг в Индийския океан, предаде АФП.

Отговарящият за координацията на международните усилия по издирване на самолета – маршалът от австралийските ВВС – Ангъс Хюстън, заяви, че във вторник са уловени два сигнала, първият от които с продължителност около пет минути, а вторият – седем минути. Хюстън смята, че е възможно останките от самолета да бъдат открити до няколко дни.

През уикенда корабът на австралийските военноморски сили Ocean Shield засече импулсни сигнали, подобни на тези от „черна кутия“, а британският хидрографически кораба Echo и китайският Haysyun-01 регистрираха такива сигнали предишния ден.

Издирването на изчезналия боинг на малайзийските авиолинии може да се окаже най-скъпата подобна операция в историята на човечеството, коментира Би Би Си. Според Кралския институт за въоръжените сили стойността на акцията, в която участват осем страни, вече е достигнала 33 милиона долара.

Средствата са били изхарчени за гориво, снабдяване на корабите и тяхната предислокация. Към момента издирвателните работи в Индийския океан обхващат площ от почти 80 хиляди квадратни километра, която се намира на 1700 километра западно от австралийския град Пърт.

В тях участват три кораба – австралийски, британски и китайски, които следят с хидрографска апаратура за сигнали под водата. Над зоната с дълбочина около 4500 метра летят 14 самолета, а в нея кръстосват 14 плавателни съда.

Във вторник се навърши един месец от изчезването на летателния апарат с 239 души на борда, който извършваше полет от Куала Лумпур за Пекин. /24часа/