Тайнствен диск отложи решението за лицензиите на ЕРП-тата

Посланици и търговски аташета на страни от ЕС проследиха заседанието на ДКЕВР

Диск с нови доказателства за дълговете на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ към НЕК отложи решението на ДКЕВР дали да продължи процедурата по отнемането на лицензиите на електроснабдителните им дружества. То трябваше да бъде взето след вчерашното открито заседание, но вместо това бе отложено за 28 април. Дотогава трите компании могат да предоставят своите становища и възражения по новите доказателства. Какви са те обаче, така и не стана ясно.

Заседанието на енергийния ни регулатор премина при небивал досега дипломатически интерес. Посланиците на Чехия, Испания и Австрия, както и представители на посолствата на Германия, Франция, Италия, Румъния, Полша бяха сред гостите на откритото заседание. Представители на Българската фотоволтаична асоциация обаче не бяха допуснати до откритото заседание с мотива, че са добре дошли, но само ако има обществено обсъждане.

Масираното дипломатическо присъствие може да се обясни с факта, че ЧЕЗ и „Енерго-Про“ са чешки, а ЕВН – австрийска компания. Немалко фирми от европейски страни от своя страна имат интереси във ВЕИ сектора. Именно проблеми около неплатения от държавата зелен ток доведоха до натрупване на сериозни дефицити при енергоразпространителите. След като те започнаха да си прихващат сумите от НЕК, последва процедурата за взимане на лицензиите им. Миналия петък еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в остро писмо до икономическия министър Драгомир Стойнев изрази притеснение, че ДКЕВР не е независима. Освен това според него спорът е чисто търговски и трябва да се решава в компетентен български съд.

На заседанието вчера НЕК и ЕРП-тата отново си отправиха познатите взаимни обвинения. „Задържането или неплащането на 350 милиона лева от крайните снабдители към НЕК застрашава сигурността на снабдяването. Лишаването от парични средства води до невъзможност тя да се разплаща с производителите по веригата“, заяви шефката на електрическата компания Екатерина Истаткова.

Според Кремена Димитрова от ЧЕЗ разплащанията между ЕРП-то и НЕК са от търговски и частноправен характер. Нещо повече – между ЧЕЗ – „Електро“ и НЕК дори има подписани протоколи за уреждане на част от оспорваните суми – нещо, което от НЕК отричат. От „Енерго-Про“ заявиха, че прихващанията са били жизненоважни за дружеството. „Ако не бяхме направили това, щяхме да изпаднем в рискова ситуация, с което да застрашим доставката на електроенергия“, заяви управителят на чешкото дружество Стефан Абаджиев.

„Не приемаме да бъдем упреквани за проблемите на пазара и да бъдем обвинявани за евентуалното поскъпване на тока заради този дефицит“, заяви вчера шефът на ЕВН Йорг Золфелнер. По думите му вина за ситуацията има държавата с нейната политика по насърчаване на зеления ток. „Отнемането на лицензията няма да доведе до изчистването на дефицита в системата. Той ще остане със или без ЕВН“, заяви Золфелнер и допълни, че законът поставя дружеството между зеления ток и потребителите. От ЧЕЗ отбелязаха, че с решението си ДКЕВР толерира НЕК за сметка на другите компании. /Сега/