Защо неплащането на сметки за ток крие рискове

Битовите клиенти на електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ имат четири допълнителни опции, които да използват при плащането на месечните си сметки според последните промени в Закона за енергетиката.

И трите изменения обаче крият своите рискове. „Труд“ събра промените и последствията за битовия потребител от тях, както и в кои случаи те могат да спечелят и в кои – да изгубят от промените.

– Ако решат да ги обжалват, абонатите може да не плащат сметки, които се различават с 50 и повече процента от средните им фактури за ток за последните шест месеца. Доставчиците са длъжни да напишат отдолу на сметката, че тя е с 50% по-висока.Сред най-рисковите в това отношение сметки са тези за ноември и декември, които е нормално да са доста по-високи от предходните шест заради студеното време и рязкото увеличение на потреблението.

Ако точно през тези месеци забележите такава разлика, не бързайте да се жалвате, а проверете каква е била сметката ви година по-рано. В противен случай, ако доставчикът на ток не установи никакво нарушение при формирането на фактурата, той ще иска от вас да я платите плюс лихвите за забавено плащане. Така реално ще се наложи да платите още по-голяма сметка. Разбира се, ако не сте прави.

– Доставчиците на ток няма да спират тока на абонатите си с до две просрочени сметки или ако сумата е до половината от минималната работна заплата в страната – 170 лв. Тук скритите рискове са два. Първо, независимо че няма да ви спират тока, върху просрочените задължения се начисляват лихви.

Второ, тази поправка няма да облекчи по никакъв начин живота на хората, които се отопляват на ток. Техните сметки през зимния сезон рядко са под 170 лева, показват данни на доставчиците за ток. Това означава, че реално те ще може да бъдат изключвани от мрежата дори и при забавата на една неплатена фактура.

– Потребителите на ток подават сигнал и доставчиците за своя сметка проверяват в независима лаборатория електромерите. В момента, ако абонатите се съмняват в уредите си, те заплащат съответната такса за тяхната проверка. В случай че се окажат основателни съмненията им, доставчиците покриват разходите за проверката и коригират сметките.

Защо обаче не е препоръчително да се възползвате от новата поправка в закона? Ако се докаже, че уредът е изправен, то вие пак ще трябва да платите сметката си, а за времето, през което няма да имате електромер, ще ви се начисли сходна консумация.

– Повторното включване на тока след неплащане ще бъде безплатно. От една страна, това ще облекчи клиентите, които не плащат редовно електроенергия, но от друга, може да засегне всички останали.

От доставчиците на ток ще предявят искания разходите им за повторно включване да бъдат калкулирани в цената на тока за всички. Подобно искане ще има и за разходите по лабораторните проверки на електромерите. /Труд/