ЧЕЗ: Не искаме поскъпване на тока, а структурна промяна във формирането на цената му

ЧЕЗ не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията, а призовава за по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство – доставка на електроенергия, което да гарантира интересите на крайните клиенти. Компанията призовава за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията.

Това се казва в изявление на ЧЕЗ, след като снощи председателят на енергийния регулатор Боян Боев заяви пред журналисти, че от ЧЕЗ и „Енерго-про“ предлагат поскъпване на тока от 1 юли с около 14 на сто на дневната тарифа и двойно на нощната.

Срокът, в който електроразпределителните дружества трябваше да внесат предложенията си за промяна в цената на тока, изтече на 31 март. Само от ЕВН обаче обявиха, че са поискали увеличение в цената със 7.9 на сто. Другите две дружества не обявиха публично предложенията си.

През последните години делът на ЧЕЗ в крайната цена непрекъснато се понижава, като от 13% през 2006-2007 г. той достигна 0.9%. Така в момента от всеки 100 лева сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки, за да извършва дейността си. Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82.45% от крайната цена. Така в ЧЕЗ остава най-малък дял, а същевременно той е най-важен за качеството на електроенергията за крайните клиенти. Така мотивират предложението си от най-голямото електроразпределително дружество. Оттам допълват, че подобна небалансирана структура на цената на електроенергията противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части на веригата се развиват балансирано.

С внесеното предложение в ДКЕВР в края на март ЧЕЗ призовава делът й във веригата да бъде възстановен до равнище, „което ще позволи на компанията да развива най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина над 60 хил. км, и да подобрява обслужването на над 2 милиона клиенти“. От дружеството предупреждават, че „запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена не само ще забави постигането на желаните параметри, но и ще задълбочи вече съществуващите проблеми на електроразпределителната мрежа“.

От дружеството посочват, че във внесеното си предложение за цената на тока, която ще е валидна от 1 юли, са включени намален обем технологични разходи, които компанията очаква да направи при извършване на дейността си за следващия ценови период.

От компанията припомнят, че с последното ценово решение от 30 декември ДКЕВР е намалила признатите технологични разходи на електроразпределителното дружество от 10% на 8%, докато реалното им ниво за 2013 г. е 11.98%.

Внесеното от ЧЕЗ предложение цели също покриване и на присъщите разходи за осъществяване на дейността по лицензите, както и на тези, които ще възникнат вследствие на въвеждането на балансиращия пазар, посочват от дружеството.

Разходите за балансиране са в размер на 6.5 млн. лева за „ЧЕЗ Разпределение България“ и 34 млн. лева за „ЧЕЗ Електро България“, изчисляват от компанията.“В предложението си до ДКЕВР сме поискали да се намери справедлив компенсаторен механизъм, съгласно който средствата, свързани със законовото задължение на крайните снабдители за изкупуване на енергия от ВЕИ, да бъдат справедливо разпределени между всички крайни клиенти, присъединени към електроенергийната система“, обясняват от компанията.

Те допълват, че не е редно само битовите клиенти и малките стопански потребители, които са на регулирания пазар, да поемат цялата тежест.

„Предложението на ЧЕЗ е съобразено само с необходимите приходи за изпълнение на лицензионната дейност на дружествата и следват обявените от ЧЕЗ ценови намерения през февруари 2014 г.“, посочват оттам.

От стъпването си в България през 2005 г. ЧЕЗ е внесла в българската икономика над 2 млрд. лева. С извършените инвестиции ЧЕЗ обнови 30% от електропреносната мрежа, намали броя на непланираните прекъсвания на клиент за една година с 42% за периода 2009 – 2013 г., присъедини 70 000 нови клиенти и предлага близо 100 вида услуги, отчитат от най-голямото електроразпределително дружество. /Дневник/