Биология и география са най-желани за матурата

Биологията и географията за поредна година се оказаха най-желаните предмети за матура, сочи справка на регионалния инспекторат по образованието.

Директорите вече са предали справките със заявки на зрелостниците, но до изпита ще бъдат допуснати само тези, които нямат двойки.

5621 ученици са заявили желание за първия задължителен зрелостен изпит по български език. Сред тях има и завършили минали години, които обаче не са издържали матурата и пробват наново. За втората задължителна матура най-голям интерес и тази година има към географията и биологията. Знанията си по двата предмета ще пробват над 1300 абитуриенти. На следващо място е английският език.

Матурата по български е на 21 май, а на 23 – по втория предмет. Квесторите, които ще следят за реда в класните стаи, трябва да попълнят декларация, че не са родители на деца в 12 клас и не дават частни уроци на завършващи ученици. Подписвайки декларацията, те се задължават да не разгласяват информация, свързана с провеждането на изпитите. Писмените работи се проверяват от национална комисия в Центъра за оценка към МОН. /Марица/