21 коли се размазаха в мъглата на “Тракия”

Ударите станали по едно и също време в различни платна

21 коли се нанизаха в две верижни катастрофи вчера сутринта на автомагистрала “Тракия”. При инцидента починаха двама души, а 15 бяха тежко ранени. В болница е прието и 2-годишно момиченце. Ударите станали в двете противоположни платна на пътя, но по едно и също време. Според всички участници причината е внезапно появилата се гъста мъгла. Това станало около 6,30 часа близо до отбивката за Стряма и Войводиново, на километър от изхода за Пловдив.

При първата катастрофа в платното от София към Бургас, виждайки мъглата, три тира, един от които с полска регистрация, намалили рязко, а в тях са се блъснали шест автомобила. В същото време става и втората катастрофа – в насрещното платно, при която един в друг се нанизали 13 – 14 автомобила. Вторият удар е по-сериозен. При него загиват шофьор на рено със софийска регистрация и жена, която пътувала в мерцедес. И двата автомобила били напълно смачкани. Наложило се екипи на Гражданска защита и пожарната да ги разрежат, за да могат да извадят загиналите и ранените. Според шофьорите на тировете и водача на един от микробусите на пътя изведнъж се появила мъгла и те са намалили поради липса на видимост. По думите им в района е имало и дим, но от полицията не потвърдиха тази версия.

“Видимостта беше изключително ниска, не се виждаха дори светлините на колите отпред”, разказа Стоян Караатанасов, който шофирал микробус към Бургас.

“Тировете намалиха, аз карах след мерцедес, той се удари и се повдигна, блъсна се в мен и после два пъти в един камион. Тук бяха писъци, телефоните на хората бяха изпаднали, не можехме да ги намерим, за да извикаме помощ

Преди мен имаше и други катастрофирали, аз бях трета или четвърта кола. Добре че полицията дойде почти веднага, много бяхме уплашени”, допълни той.

Около обяд Стоян събираше ламарините от предницата на буса си. Вдясно бяха спрели трите тира, в които са се блъснали автомобилите. Единият от шофьорите – Калоян Тодоров от Пловдив, карал товар към Бургас.

“Аз намалих и оттам нататък започнаха да се блъскат в мен
и в останалите коли. Беше много страшно, видяхме жертвите, беше ужас!” Той не помни с каква скорост е шофирал, но е убеден, че инцидентът е станал заради намалената видимост.

Районът на магистралата вчера беше отцепен от 133-тия до 137-ия километър, за да могат екипи на Гражданска защита, пожарната и “Пътна помощ” да разчистят останките. Следи от масло, кръв и мозък се виждаха по пътните платна, а шофьори и свидетели бяха в шок от инцидента. След катастрофите много от оцелелите са се опитали да помогнат на пострадалите.

Младо семейство е най-тежко пострадало
Младо семейство с 2-годишно дете са сред най-тежко пострадалите при верижната катастрофа. Съпругът, който е на 37 години, е с контузия на гръдния кош и корема. Той е приет в клиника по специална хирургия в Пловдив. В ортопедията е и с две години по-младата му съпруга, която е със счупен таз. Момиченцето пък е със счупено ляво бедро. Състоянието му обаче е стабилно. Семейството е пътувало към ИСУЛ в София за преглед на детето, което в началото на годината е претърпяло сърдечна операция.

В болницата са приети също мъж на 52 години с контузия на гърди и корем и 56-годишен мъж също с гръдна и коремна травма. 33-годишен мъж е със счупено дясно бедро и глезен, а 42-годишен мъж е със счупване на лява подбедрица. Няма реална опасност за живота на никой от пострадалите. Няма и недостиг на кръв и медикаменти, обясниха от болницата.

През целия предобед вчера магистралата остана затворена и всички превозни средства бяха отбивани от 132-рия километър на магистралата по посока Бургас и от 137-ия километър по посока София. /Монитор/