Съдят телефонни измамници

Днес се очаква финал на делото срещу трима телефонни измамници, заловени преди близо четири години. Преди месец то бе отложено заради уточняването на процесуални подробности за това, колко време тримата подсъдими са били задържани в предварителния арест.

Те са организирали прецизна система с разпределени роли, в която единият е осигурявал логистиката (множество джиесеми и СИМ-карти за тях), другия е разигравал измамата над жертвите си по телефона, а третия е събирал парите и вещите от адресите на излъганите, преобладаващо възрастни хора.

В обвинителния акт са описани 12 техни успешни измами в периода от април до септември 2010 г., донесли им над 105 000 лева в пари, злато, бижута и други ценности. Мошениците са мамели лековерните старци по отработените схеми – „Пострадал роднина се нуждае от спешна операция”, или „Ваш близък блъсна и уби дете с колата”. Според прокуратурата измамата е в изключително големи размери и представлява особено тежък случай, поради което се настоява за тежки ефективни присъди.

Делото на два пъти влиза в съда, след като първия път е върнато заради недопустми процесуални нарушения. През това време е изтекъл едногодишния срок, през който прокуратурата има право да иска задържане под стража на обвиняеми за такива тежки престъпления, обясни преди месец прокурорът. Измамниците имат стари присъди за измами, но тъй като са били наскоро реабилитирани, според закона се водят с чисто съдебно минало.

Дългогодишната безнаказана практика на измами по телефона в Пловдив и региона бе нарушена преди около четири години, като оттогава досега бяха разбити няколко такива организирани групи, главно от Северна България, но опериращи тук. При поемането на поста през декември миналата година новият директор на полицията Пламен Узунов определи като свой приоритет именно борбата с тези престъпления. /р.Пловдив/