Президентството призна за заверата с EVN

Бареков призова Цацаров да разследва защитил ли е Плевнелиев националния интерес

prezidentПрезидентството призна за тайната завера на държавния глава с EVN. Притиснати от фактите, близо седмица след срещата във Виена на Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на енергото Щефан Шишковиц от „Дондуков”2 потвърдиха за сгледата, която първоначално се пробваха да скрият.

До признанието се стигна, след като „Телеграф” (чието разследване „Монитор” публикува – бел. ред.) внесе официално в деловодството на институцията въпроси до Плевнелиев защо срещата не беше обявена в програмата на визитата му в Австрия, по чие искане е била, какви са били обсъжданите теми и защитил ли е той държавния интерес. В отговор ни беше казано, че наистина е имало разговор между Плевнелиев и Шишковиц, но коментарите на зададените от нас въпроси щели да бъдат дадени допълнително „в най-бърз порядък”. Това е първото официално признание от страна, участвала в разговора. Както вече стана ясно, Щефан Шишковиц напълно отрече за срещата въпреки снимковия материал, който я доказва. Вестникът изпрати запитване и до централата на EVN в Австрия, чийто отговор също продължаваме да чакаме.

Междувременно вчера лидерът на „България без цензура” Николай Бареков призова главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира за връзката на Плевнелиев с шефа на EVN и да разследва дали държавният глава е защитил интересите на страната в разговора си с Шишковиц. „Разкритието за срещата показва кой е отговорен за смъртта на шест човека, които се самозапалиха през миналата зима заради високата цена на тока. Това показва също кой провали управлението на Борисов. Това е самият Борисов и Иво Прокопиев, които продадоха 33% от дяловете на енергоразпределителните дружества, както се оказва – на двойно по-ниска цена. Тук въпросът е дали Борисов и Прокопиев са прибрали комисионна от близо 100 милиона, която излиза от тази сделка“, коментира Бареков пред агенция ПИК. „Аз призовавам главна прокуратура да се самосезира за връзката на Плевнелиев с шефа на EVN и да стигне до истината за това кой прибра огромната комисиона от продажбата на 1/3 от дяловете на EVN по времето на Борисов и с участието на фирмата на Прокопиев „Булброкърс” и неговия съдружник Росен Плевнелиев”, допълни той. По-късно през деня лидерът на „България без цензура” изпрати отворено писмо и до лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, в което ги призова да подкрепят разследване срещу Плевнелиев и ГЕРБ и в частност кабинета „Борисов”. „Как ще бъде обяснено участието на Росен Плевнелиев и неговия съдружник Иво Прокопиев в общи фирми по времето, когато течеше приватизацията на миноритарните дялове на ЕРП-тата? Има ли друго определение, освен конфликт на интереси, когато стане дума за посредническата дейност на контролираната от Прокопиев „Булброкърс”, която умишлено продаде държавните дялове на EVN на двойно по-ниска цена?”, пита той в писмото.

Потърсени за коментар на призива на Бареков, от прокуратурата посочиха, че според основния закон на страната те нямат правомощия да разследват президента по дела, свързани с дейността му като държавен глава. Според чл.103 на конституцията президентът и вицето му могат да бъдат разследвани за действията по време на мандата си само за държавна измяна и нарушение на основния закон, като за целта една четвърт от депутатите трябва да повдигнат обвинение, а две трети от народните представители да одобрят това и да сезират КС.

И Станишев скочи на държавния глава
Скандално е признанието на Росен Плевнелиев, че е президент на ГЕРБ. Това коментира в официалната си страница във Фейсбук лидерът на БСП Сергей Станишев по повод интервю на Плевнелиев пред ВВС. „Това признание за принадлежността му обяснява много за поведението, решенията и мотивите му за тях. Става ясно защо запази гробно мълчание две години за безобразията на Борисов и Цветанов. Разбираме и защо още в самото начало на протестите зае страна, с което загуби морална легитимност на обединител на всички българи”, коментира Станишев. Според него това признание обяснява и кашата, която е забъркал около ЦИК. „Защо погази закона Конституцията – очевидно по заръка на неговия патрон Борисов, за да обслужи неговите интереси. Сега парламентът трябва да му разплита политическата интрига. Става ясно, че за пореден път в навечерието на избори президентът играе на политическо инженерство. Жалко, че за първи път от 24 години имаме президент, който служи вярно на една партия, която му изработи този пост и то с изборни измами”, заявява още Станишев.

Трите ЕРП-та още не са платили на НЕК
Трите електроснабдителни дружества – ЧЕЗ, „Енерго-Про“ и EVN, до вчера не бяха платили нито лев от 348-те милиона лева, които дължат на НЕК. ЕРП-тата имат още малко време, за да се издължат, като така изпълнят условията на ДКЕВР да си запазят лицензите си. 7-дневният срок, даден от комисията да прекратят нарушенията и да започнат да се издължават, изтича на 27 март за ЧЕЗ и на 28 март за EVN и „Енерго-Про“, съобщиха от енергийния регулатор. Срокът е започнал да тече от деня , в който дружествата са официално уведомени за решението на ДКЕВР да стартира процедура за отнемане на лицензите. /Монитор/