България няма да наложи вето на санкции срещу Русия

Бизнесът се притеснява за летния туристически сезон

orisharskiБългария няма да наложи вето на европейските санкции срещу Русия. Това заяви премиерът Пламен Орешарски вчера след среща с бизнесмени от българо-руската търговска палата.

По думите му ветото не е инструмент в диалога между лидерите на ЕС. „Европейският съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпросите, така че всички страни членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения”, обяви още премиерът. Орешарски уточни, че опитът от последните няколко съвета показва, че въпреки предварителните различия крайните решения и заключенията бяха подкрепени от всички. „Аз отговарям за позицията на МС и полагам усилия цялостната позиция на държавата, т.е. и на другите институции да бъде сравнително балансирана”, каза още той.

Министър-председателят подчерта, че има притеснения както за туристическия сезон и за цялостното развитие на българо–руските търговски икономически контакти.

От думите на премиера стана ясно, че на този етап не може да се говори за загуби за бизнеса, а по-скоро за вълнения дали всичко ще бъде нормално. „За мен срещата беше много полезна, да чуя настроенията и на тази част от българските предприемачи, която имат по-активни контакти с руския бизнес”, обобщи премиерът. Той каза, че чул опасения от гледна точка на трудно прогнозируемата сега реакция например на руските граждани, които решават сега да посетят България през лятото.

Най-много въпроси от бизнеса бяха зададени за опасение от нарушаване на транспортните връзки между България и Русия, основно е при автомобилните превози. Това каза министърът на транспорта Даниел Папазов след срещата. По думите му е имало конкретни предложения за откриване на директна „ро-ро” линия между български и руски пристанища. Тя трябва да свърже морските ни пристанища Варна и Бургас с руските портове Кавказ и Азов.

„В Министерството на транспорта имаме пълна готовност, още повече че и двете големи морски пристанища могат да обслужват ро-ро кораби”, обясни още Папазов. „Кога може да започне работа такава линия, зависи от готовността на компаниите, които са я предложили да осигурят кораби, който да я обслужва. Ние имаме готовност още от утре да обслужваме такава”, категоричен беше министърът.

След срещата стана ясно, че се работи и по нова спогодба между България и Русия. С нея се предвижда компаниите, които могат да извършват чартъри, да се увеличат

„Засега имаме заявка от 3, които ще бъдат включени в списъка при сключване на спогодбата”, обясни министърът на транспорта. Намеренията са новите регламенти да влязат в сила още този летен сезон, като за да стане това, спогодбата трябва да бъде подписана до края на април. „Ние сме направили нашия текст, той е почти съгласуван с руската страна, остава да се подпише, но не се знае, дали ще успеем дотогава.”, поясни Папазов. В момента действащият документ е от 1997 г.  /Монитор/