Мъж стреля от дома си в Лясковец, полицай е убит, а трима са ранени

Един полицай е убит, а трима са ранени при стрелба в центъра на град Лясковец, област Велико Търново. Мъж се е барикадирал в къщата си, след като в 6.00 часа полицаи са опитали да изземат оръжията му при специализирана операция.

53-годишният Петко Савов обаче е открил огън по тях. Той е психичноболен, безработен бивш служител на БДЖ, живее с майка си, сочат неофициалните данни.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров уточни в интервю за БНТ, че мъжът се е барикадирал от 2010 година в жилището си и многократно е заплашвал да стреля по децата от двора на близкото до апартамента му училище „Максим Райкович“. Последната заплаха е била от вчера.

Работи се по досъдебно производство за незаконно притежание на оръжие и заплаха за убийство, каза Лазаров. Мъжът е стрелял с ловна пушка с бойни патрони.

Газоподаването към жилището му е прекъснато, за да се изолира опасността от взрив, съобщиха от пресцентъра на „Овергаз“. Газоподаването към останалата част от града не е преустановено.

Ранените полицаи са в болницата, без опасност за живота, в момента ги оперират, съобщиха от лечебното заведение.

Мъжът е бил на работа за кратко във Великобритания, но в момента е безработен. Той се бил самоизолирал в дома си и пишел писма до директора на училището с оплаквания, че шумът му пречи и предупреждения, че има три пушки, които възнамерява да използва. Директорът на училището г-н Кожухаров каза пред „Нова телевизия“, че учениците са били предупредени да не дразнят Савов, защото заплахите му са били зачестили. Те са подписвали декларации, че няма да ползват спортната площадка, която се намира под прозорците на къщата му.

Тече специализирана полицейска операция за обезвреждането на мъжа. Стрелбата продължава, а районът е отцепен от рано сутринта, като децата не са били допуснати в района на училището.

„Фактът, че има пострадали служители, показва сериозен проблем – не е направена добра техническа подготовка, не са взети предвид нови неща. Ако са знаели, че този човек е събирал оръжие от дълго време, това взето ли е под внимание при изготвянето на атаката?“ Това коментира по повод кризата в Лясковец Тошко Тодоров, бивш психолог от Института по психология към МВР, цитиран от агенция „Фокус“.

Зрител на БНТ съобщил в страницата на сутрешния блок във „Фейсбук“, че стрелбата е започнала малко след 5.30ч. тази сутрин, а че около дома на мъжа има представители на реда с черни качулки. /Дневник/