Обмислят ново поевтиняване на тока за бита

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля ново намаление на цената на тока за бита от 1 юли, научи “Труд”.

В тази посока ще се работи, ако цените на природния газ бъдат намалени от април, както поиска “Булгаргаз”.

От пресцентъра на регулатора официално заявиха пред “Труд”, че “по-разумно е при едно хипотетично намаление на цената на газа да се търсят възможности за намаляване на цената на електроенергията, произведена от топлофикациите и заводските централи. По този начин от намалението ще се възползват всички български граждани, а не само тези, които се отопляват чрез централното парно”.

“Ако бъде намалена цената на тока от топлофикациите, това ще бъде трето поред намаление и ще влоши сериозно състоянието на сектора”, коментира пред “Труд” Валентин Терзийски, зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас. По думите му ДКЕВР не се вслушва в думите на енергийните компании и тълкува различно намаленията и увеличенията на цените на природния газ.

“Когато газът поскъпва с 5%, на нас не ни увеличават цените, но когато намалява, ги свалят”, каза Терзийски. В понеделник “Булгаргаз” съобщиха, че предлагат синьото гориво да поевтинее с 2,75% от април или със 17,20 лева за 1000 куб. метра до 612,80 лева. Най-големият потребител на природен газ в страната са топлофикациите и индустрията. Около 70% от сметките за парно и топла вода се формират от цената на синьото гориво. Отделно централите произвеждат и ток, който държавната НЕК е длъжна да изкупува на по-високи цени.

По данни на Електроенергийния системен оператор заводските централи и топлофикациите формират между 16 и 17% от произвежданата електроенергия. От август м.г. обаче не е ясно какъв точно дял от сметките за потребителите се дължи на тока от комбинираните мощности, защото добавката за тях беше включена в цялостната сметка.

За последен път токът поевтиня на 1 януари т.г. Нощната тарифа бе намалена с 10%, а дневната – с 0,5%. Доставчиците на ток вече заявиха, че ще искат поскъпване с 9-7% от юли, а НЕК – с 2%. /Труд/