Предлагат по-висока цена на водата в София и Пловдив

Концесионерът на столичното ВиК „Софийска вода“ е внесъл в ДКЕВР искане за увеличение на цената на кубик от 1,47 лв. на 1,61 лв. без ДДС. Това е ръст от 9,52%, или 14 ст. на кубик. Ако бъде одобрено, новите цени на водата ще са в сила от 1 юли т.г.Причина за увеличението е новият бизнес план на дружеството, който предвижда 80 млн. лв. инвестиции във ВиК мрежата за 2014 и 2015 г.

Изпълнителният директор на „Софийска вода“ Мариана Итева увери, че разходите на компанията са намалени значително. Дивидент не се определял и нямало да се изплаща и през следващите 2 години. Печалбата ще се инвестира в мрежата. През м.г. дружеството е вложило в ремонти и поддръжка на системата 50 млн. лева.

От ВиК-Пловдив са поискали пред ДКЕВР увеличение на цената на водата с 0,26 лв. без ДДС за куб. м. Бизнес планът на дружеството за 2014 и 2015 г. включва 6 млн.лв.- 3 млн. лв. инвестиционна програма и още 3 млн.лв. за ремонти. Сега цената на водата е 1,36 лв. без ДДС, а се искат 1,62 лв. без ДДС. „В Пловдив и региона пием една от най-евтините води в България, а реалните ни разходи за пречистване на водата възлизат на 52 ст. В момента абонатите ни плащат по 15 ст. за тази услуга“, обясни шефът на ВиК-Пловдив Манол Генов.

ВиК-Варна не е отправяло искане за промяна в цената на водата за следващия регулаторен период и няма условия за това, каза управителят Валентин Вълканов. Последната актуализация бе преди година с 15 ст. на кубик и цената стана 2,39 лв. на кубик. ВиК-Бургас също засега не смята да внася искане за промяна на тарифата.

Цената на водата вече ще се определя най-много веднъж годишно, показва проект на наредба, подготвен от ДКЕВР. Досега цената на ВиК услугите можеше да се променя при поискване на водния регулатор.

Според новите правила дори и ВиК компанията да се откаже от искането си за промяна на цените, ДКЕВР ще има право да наложи нови по своя преценка. От регулатора предвиждат да задължат водните оператори да публикуват предложенията си за нови цени в медиите един месец преди да ги внесат в ДКЕВР. /Труд/