САЩ предупредиха Москва, US генерал намеква за война

САЩ предупредиха Русия, че възможно отделяне на Крим от Украйна ще има много сериозни последици. Американският държавен секретар Джон Кери казал по телефона на руския външен министър Сергей Лавров, че това би означавало край на дипломацията като опит за решаване на украинската криза.

Американските въоръжени сили имат готовност да подкрепят своите съюзници в Европа, в това число и Украйна, заяви началникът на Обединеното командване на САЩ ген. Мартин Демпси пред телевизия Пи Би Ес. Той “изпратил ясен сигнал към Украйна и страните от НАТО, че САЩ са готови да действат в случай на необходимост”. Вашингтон наложи имуществени санкции срещу проруските лидери на сепаратисткото движение в Крим.

Американският президент Барак Обама разговаря за кризата с британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Матео Ренци. Той обсъдил темата и с президентите на Литва, Латвия и Естония.

Русия може да преустанови чуждестранните инспекции на своя арсенал от стратегически оръжия, включително ядрените ракети, в отговор на “заплахите” от страна на САЩ и НАТО, обяви руското министерство на отбраната.

Неоснователните заплахи ние възприемаме като “недружелюбен жест, който позволява да се обявят форсмажорни обстоятелства”, заявил ръководен представител на министерството. /24часа/