Само колцентрове и ИТ фирми движат пазара на труда

Колцентровете за обслужване на клиенти на международния пазар, фирмите в сектора на информационните технологии и автомобилостроенето са единствените светли лъчи на пазара на труда на фона на свитото търсене на работна ръка и увеличаващата се безработица.

Това са секторите, в които наетите с трудов договор са се увеличили в кризата, показват данните на Националния статистически инстититут (НСИ).

През 2013 г. средният брой на служителите в областта на информационните технологии е бил над 26 000, което е с около 7000 или с близо 35% повече спрямо началото на 2009 г., когато българската икономика усети първите удари от световната криза. Подобен впечатляващ ръст на работните места има в автомобилостроенето. През 2013 г. отрасълът е давал хляб на 12 708 души – с почти 3000 повече спрямо четири години по-рано. Пазарът на труда няма да е по-различен и през 2014 г., прогнозират специалистите по подбор на кадри. Очакванията са, че аутсорсинг индустрията (изнесените телефонни центрове за обслужване на клиенти, предимно на международния пазар) ще продължи да създава работни места.

Това означава, че и през тази година най-често ще се търсят служители с познания по финанси, счетоводство, техническа поддръжка, както и в сферата на продажбите, които владеят отлично чужди езици. От данните на НСИ не може да се направи точен извод за увеличението на заетите в кол центровете. Според класификатора на икономическите дейности браншът попада в графата “Административни дейности и спомагателни услуги”, която включва още почистване на сгради, охрана, даване под наем и лизинг на коли, машини, офис оборудване, плавателни съдове. Общото увеличение на персонала в изброените дейности за последните 5 години е с над 12 000 души. С това обаче положителните новини на пазара на труда се изчерпват.

През изминалите 5 кризисни години са загубени над 320 хил. работни места. От тях 230 000 са били по трудов договор. От статистиката се вижда, че свиването на заетостта е основно за сметка на частния сектор.

Най-пострадали са строителството, преработващата промишленост и търговията, които процъфтяваха преди кризата. През 2013 г. наетите на трудов договор в строителството са намалели с около 90 000 или с 42%. В търговията спадът е с 9%, а в преработващата промишленост с 12%. Съкращенията са засегнали и държавните, и общинските институции, където работните места са с близо 16 хил. (12%) по-малко спрямо 2009 г. /Труд/