Депутат от ДПС отстранен за показан циничен жест с ръка в парламента

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е отстранен от две заседания на парламента заради циничен жест с ръка към председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров. Непристойното за парламента поведение бе демонстрирано, докато депутатите спореха по новия закон за Сметната палата.

Депутатът от ДПС показа нецензурен жест на колегите си от ГЕРБ и шефа на Сметната палата Валери Димитров в пленарна зала. Хамид показа жест, наподобяваше среден пръст – със свита в лакъта дясна ръка и лява, поставена върху сгъвката.

Всичко се разигра по време на изказването на проф. Валери Димитров, който заяви от парламентарната трибуна по време на обсъждането на Законопроект за Сметната палата: „Аз съм девет години председател, не ми пука дали ще бъда още три години председател на Сметната палата, затова не говорете такива работи. Девет години съм и това е достатъчно, аз имам кауза да защитава сега действащия закон, защото той е много по-добър“.

Това ядоса депутатите от ГЕРБ, като зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев каза: „Искаме почивка, колкото ще ви е необходимо да видите и чуете от вашите колеги нещо, което цялата зала видя, а вие не. Да видите какви мерки ще вземете за това безобразно поведение. В зависимост от становището ви ще видим дали да останем в зала“, заяви той, обръщайки се към заместник-председателя на парламента Алиосман Имамов.

След почивката Алиосман Имамов заяви: „След като направих необходимите справки и консултации, отстранявам Хамид Хамид от две заседания на Народното събрание. Ако той смята, че наказанието е несправедливо, препоръчвам му да се обърне към комисията, която се занимава с парламентарната етика“.

„В ДПС сме съгласни с наказанието“, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. „Той крещеше и викаше „Не ми пука“. Кой може от тази трибуна да си позволи да вика „Не ми пука“, попита Цонев.

Според депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова жестът е бил отправен към представителите на ПГ на ГЕРБ. /Труд/