ДАНС закова 4-ма с дрога за милион

Пренасяли 40,5 кг амфетамин в два куфара

Хасковлия и трима граждани от Пещера бяха спипани край Харманли с два куфара синтетична дрога, пълни с 40,5 кг амфетамин на стойност над един милион лева. Куфарите били пратка от Холандия, като на мулетата било обяснено, че ще пренасят лекарства. Бизнесът на тримата от Пещера – Христо Ангелов, на 26 години, и 29-годишните Илия Веселинов и Емил Колев, бил да превозват срещу заплащане хора за Западна Европа и връщали пратки на гурбетчиите за България. Край Хасково те се срещнали с 37-годишния Христон Ангелов от хасковското село Тракиец. Той е с българско и турско гражданство, върти търговия в двете страни и има имоти в Свиленград и Турция. Предварителна уговорка била да приеме дрогата и да доплати обещаното възнаграждение от по 5 хиляди евро на човек.

9 хиляди евро били дадени като капаро за услугата още в Холандия.

След като предали стоката и получили парите, мулетата и Христон тръгнали към Свиленград, откъдето пратката трябвала да бъде прехвърлена в Турция. По пътя обаче ги засекли ченгетата. При извършването на ареста Христон се опитал да изхвърли незаконно притежаван пистолет „Макаров” със заличени номера. Дрогата била открита в автомобила, който бил собственост на Емил Колев.

Парите пък били намерени в съпругите на двама от Пещера, които ги чакали в Хасково.

Наркотрафикантите застанаха пред Хасковския окръжен съд вчера, който разгледа мярката им. Пред Темида Ангелов и Колев обявиха, че се разкайват, обещаха да съдействат и помолиха да излязат в „домашен арест”. Водачът на групата Христон Ангелов пък поиска да излезе от ареста с парична гаранция, понеже можел да си позволи да я плати. Със своята ВиК фирма вадел по 3-4 хиляди евро на месец

Съдът обаче ги отряза и ги остави в ареста.

Съдия Милена Петева прецени, че те пътуват често зад граница и могат да се укрият. Освен това отбеляза, че има данни обвиняемите предварително да са планирали трансграничния трафик. Един от задържаните Илия Веселинов планирал със своите 5 хиляди евро да прави кръщене на двумесечното си дете и довел жена си и майка си в Хасково да им купи рокли.

Според разследващи Холандия е една от страните депа за наркотици, от които пратките се разпределят за Европа. В случая крайната дестинация на амфетамините вероятно е била Близкия изток, който пък снабдява Европа с хероин.
/Монитор/