НАТО настоя Русия да изтегли силите си в базите и да се въздържа от намеса в Украйна

НАТО призовава Русия да намали напрежението, да изтегли силите си в базите и да се въздържа от намеса в Украйна.

Това заяви пред журналисти генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след извънредното заседание на Северноатлантическия съвет и на комисията НАТО-Украйна този следобед, продължило близо осем часа.

НАТО предупреди Русия, че военни действия срещу Украйна биха нарушили международното право и изрази сериозното си безпокойство за това, че руският парламент разреши военна намеса и използването на сила, предаде „Ройтерс“.

„Настояваме двете страни незабавно да намерят мирно решение чрез двустранен диалог с международно съдействие… и чрез изпращането на международни наблюдатели под покровителството на Съвета за сигурност на ООН или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)“, гласи изявлението на НАТО

„Осъждаме военното напрежение, предизвикано от руснаците в Крим. Изразяваме дълбоко съжаление за решението на руската Дума за използването на военни части на територията на Украйна – това е нарушение на международното право и е в противоречие с духа на Съвета НАТО-Русия, както и с програмата „Партньорство за мир“, добави и Расмусен, като се позова на общото становище на държавите от пакта.

НАТО призовава Русия да спазва Хартата на ООН и решенията на ОССЕ, на които почиват мирът и стабилността. Пактът се обявява за изпращането на международна мисия в Украйна по силата на решение на Съвета за сигурност на ООН или на ОССЕ. НАТО ще продължи да подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и правото на украинците да решават свободно бъдещето си без външна намеса, се посочва в текста, утвърден на днешното заседание.

По думите на Расмусен НАТО ще продължи диалога с Русия в рамките на двустранния съвет. В отговор на въпрос дали се очаква насрочването на заседание на съвета, той уточни, че това може да стане по искане на председателя на формата или на някоя от двете страни. Расмусен добави, че е настоял държавите от НАТО да поискат свикването на такова заседание.

Попитан дали може да се очаква утре европейските външни министри, които пристигат в Брюксел за второ извънредно заседание на Съвета на ЕС по външни работи в последните дни, посветено на Украйна, да бъдат свикани на заседание в НАТО, Расмусен заяви, че това едва ли ще стане „по логистични причини“. Генералният секретар не отхвърли изцяло възможността за свикването на заседание на външните министри от пакта. /Дневник/