Леонардо Ди Каприо отново остана без оскар

Главният губещ на провелата се снощи церемония по връчване на наградите на академията „Оскар” е актьорът Леонардо ДиКаприо, който след четири номинации отново остана без статуетка. Този път той бе номиниран за най-добра мъжка роля за изпълнението си във „Вълкът от Уолстрийт”. В категорията победител стана Матю МакКонъхи за ролята на болен от СПИН, който прави всичко възможно да осигури лечение за други жертви на заболяването през далечната 1985 г. в лентата Dallas Buyers Club.Оскар за главна женска роля получи Кейт Бланшет за ролята си във филма „Син жасмин”. Това е втора статуетка за австралийката след тази, която получи преди десет години за поддържаща роля в „Авиаторът”. При обявяването победителката тя остана шокирана като чу името си.

Големите победители: Джаред Лето, Матю МакКонъхи, Кейт Бланшет, Лупита Нионг’о и Брад Пит/продуцент на „12 години в робство”/ и Стив МакКуийн /продуцент и режисьор на „12 години в робство”/

Наградата за поддържаща мъжка роля отиде при Джеред Лето за ролята на транссексуален в Dallas Buyers Club. Очаквано за най-добър филм бе провъзгласен „12 години в робство” който от осемноминации спечели и оскари за поддъжраща женска роля на Лупита Нионг’о и за най-добър адаптиран сценарий. С многото си номинации филмът „Гравитация” очаквано спечели в техническите категории за визуални ефекти и звук, но също и в престижните категории за най-добър режисьор на Алфонсо Куарон и за операторско майсторство, монтаж, музика. В международната категория победи италианският филм „Велика красота”.

Водещата на церемонията актрисата и ТВ водеща Елън ДеДженерис се справисъс задачата си като постигна рекорд за най-популярно селфи в което се включиха Брадли Купър, Кевин Спейси, Дженифър Лоурънс, Брад Пит, Мерил Стрийп и още няколко звезди. На въпроса на водещата кой иска пица първи вдигна ръка .легендарният режисьор Мартин Скорсезе, който и първи получи резен.