Честита Баба Марта!

Българите почитат днес обичая „Баба Марта“, който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция – най-вероятно езически. На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Баба Марта ще посреща децата в Кукления театър в Пловдив. За всяко дете баба Марта е приготвила мартеничка и ще ги закичва. В първия ден от месец март актьорите ще зарадват малките зрители с красива и забавна пиеса – „Мързеливата пчеличка“. Представленията са две – от 10.30 и 11.45. Утре – неделя, на сцената малчуганите ще се срещнат и с „Малкия Мук“.

Момичетата и момчетата от младежката структура на ПП ГЕРБ в Пловдив-град се включиха в благотворителна инициатива, организирана в подкрепа на 7-годишната Амелия от Павликени. Те закупиха мартенички от специално организиран щанд в центъра на града ни.

Средствата, набрани от продажбата, ще отидат за лечението на момиченцето, което се бори с детската церебрална парализа и успешно върви към първите си самостоятелни крачки. За да проходи, Амелия трябва да премине още няколко курса специална рехабилитация, а за това са необходими средства.
/р.Пловдив/