Грозна сцена! Учителка счупи с тояга ръката на 5-класник

Учителка счупи с тояга ръката на 5-окласник, защото не слушал в час. Грозната сцена се разиграла пред целия клас на 20 февруари. Дясната ръка на момченцето била гипсирана от китката до рамото след побоя.

Срамният инцидент се разиграл в ОУ „Христо Ботев“ в село Динево. Преподавателката по руски и български език Виолета Николова била изнервена от шума в клас и замахнала с близо метър дълга сопа към първия чин в опит да въдвори ред. Ударът обаче контузил сериозно дясната лакетна става на 5-класника Димитър *, който на всичкото отгоре нямал отношение към лошата дисциплина, пише Хасково.нет. Според обясненията на г-жа Николова инцидентът е станал „по грешка“. По думите на учителката контузията се е получила, защото пръчката отскочила от чина и ударила детето.

Детенцето е в гипс и не посещава училище. То е било освидетелствано от съдебния лекар д-р Христо Еленски, а родителите се заканват да съдят госпожата. Днес случаят бе разследван от нарочна комисия, изпратена от РИО-Хасково. Разкритото било фрапиращо. Според децата от същия клас госпожата често влизала в час със сопата, която използвала за показалка. Крещяла, а често и ги наказвала, макар и да не става ясно дали и друг път е използвала „ударни аргументи“. Станало също ясно, че учениците въобще не признавали авторитета на преподавателката. В конкретния час, освен суматохата, от задните чинове се чуло мяукане, което допълнително изнервило преподавателката. Решила, че това е подигравка към нея. Че децата не зачитат много учителката си, свидетелства и директорът на школото Ясен Коязов. По думите му имало случаи, когато деца излизали от час, за да се оплачат лично на него, че се вдига шум в клас и не могат да чуят урока. Преподавателят пък въобще не бил считан за фактор за въдворяване на дисциплината.

В резултат на разследването на инцидента днес директорът Коязов взе решение да прекрати трудовите правоотношения с Виолета Николова. Тя била в 6-месечен изпитателен срок. Миналата година била възпитателка в същото школо, а от тази била за пръв път преподавател. Николова е на 63 години, но нямала стаж за пенсия. В системата била от края на 90-те години, но дълго не практикувала.

„Не съм имал оплаквания от нея, макар да знаех, че не може да овладее класа“, призна директорът. По думите му обаче не знаел за сопата в час.
Възроденият отпреди столетия килиен метод на обучение потресе РИО-Хасково, където днес Коязов бе привикан за обяснения. Според Весела Павлитова от Инспектората, която е извършвала проверката в училището, всички ученици знаели за тоягата. Някои дечица дори помолили „Ако може пръчката да е по-малка“, защото ги било страх.

Опитът да потърсим мнението на учителката приключи с два преждевременно прекъснати разговора . Г-жа Николова потвърди, че е уволнена, но отказа да се срещне и разговаря с наш репортер. Последните й думи бяха, че е „невинна жертва“.

Това е вторият случай през последните дни на уволнен педагог заради побой над деца. Преди 10-ина дни бил отстранен възпитател от училището в село Радиево, Димитровградско, защото посягал на ученици.

* Името на детето е променено по етични съображения
/Марица/