Парламентът решава окончателно за разделянето на единното платежно

sybranie

Очаква се депутатите да приемат на второ четене днес промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предвиждат длъжниците към държавата, когато не могат да покрият едновременно всичките си задължения, да могат да определят поредността им сами.

Промяната, внесена от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), се налага заради решение на Конституционния съд, който на 4 февруари обяви като противоречащо на конституцията единното платежно нареждане. Досега задълженията се погасяваха според датата на възникването им, което пък означаваше, че можеха да отидат за данъци, вместо за здраве, например, и така платецът да загуби здравноосигурителни права.

С промяната на длъжниците се дава тримесечен срок, в който да посочат кой от четирите вида публични задължения да бъде погасен първо – данъците, социалните, здравните осигуровки и вноските за втора пенсия. Запазва се правото на електронен достъп на лицата до данъчно-осигурителната им сметка, като им осигурява възможност във всеки един момент да знаят дали са погасили своите задължения. /Дневник/