Дани Каназирева скочи срещу Народното събрание

Парламентът се обърна срещу гражданите, заявява в гневно обръщение до медиите общинския съветник от „Обединение за Пловдив“ Дани Каназирева. Тя определя новия Изборен кодекс като „подигравка и обида за българите”.

По думите и с този закон БСП, ДПС и „Атака“ са отнели още повече права от гражданите, за да запазят властта, тъй като кодекса практически многократно ограничава правата им за участие в изборите.

Каназирева е разочарована, че нито едно от 38 предложения за промени в кодекса, изпратени в Народното събрание от ръководения от нея инициативен комитет, не беше прието.

Сред идеите бяха искания за всеобщо гласуване в работен ден, въвеждане на изискване за уседналост на кандидатите в съответния избирателен район, улесняване на достъпа на нови участници в изборите, преференциален вот без праг, който да позволи на хората сами да подреждат листите с кандидати. Вместо повече демокрация обаче гражданите получиха повече диктатура на партийните върхушки, коментира лидерът на партията „Обединение за Пловдив”.

Тя обяснява уловката в алинеите на Изборния кодекс – прието е преференциално гласуване от 5%, но същевременно всички бюлетини без отбелязана преференция ще се зачитат в полза на кандидата, поставен от партийните централи на първо място в листата. Управляващата коалиция отмени изцяло мажоритарния елемент в изборите, дори и за избиране на Велико народно събрание.

Сега българите няма да имат възможност да гласуват за личности на нито едни избори, а отново за партийни послушковци, анализира Каназирева. За това положение според нея са виновни и ГЕРБ, на които не е достигнала воля за да попречат на тази порочна схема. /р.Пловдив/