С новия закон ще се работи под натиска на партийни централни

Поправките в новия закон за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада.

Създават се условия институцията да работи под натиска на партийни централи. Това заяви пред bTV шефът на палатата Валери Димитров.

Вносителят на спорния законопроект – Йордан Цонев от ДПС не е пожел да вземе участие в обсъждането на закона в студиото.

„Става дума за реставрация на порочен модел. Мотивите са образец на професионално невежество и демагогия, няма нито един смислен аргумент”, категоричен е Валери Димитров.

Според него мотивите на вносителите защо промяната е необходима будят недоумение и насмешка.

„Имало еднолично ръководство, което било много опасно и трябвало да се смени с голяма колегия”, поясни Димитров. Той заяви, че и сега работят коелгиално с двамата му заместници и вземат решенията с консенсус.

По думите му новият закон дава възможност непрофесионалисти да застанат начело на Сметната палата.

„Всеки домакин или началник-склад с икономическо образование, или адвокат по семейно право може да стане шеф на Сметната палата”, обясни Димитров.

Освен това колегията начело на институцията ще се избира по партийно квотен принцип. Според Димитров това има смисъл само ако управляващи и опозиция за представени поравно в ръководството на палатата.

„Ще се работи под натиска на партийни централни, ще искат приятни и удобни докладчета”, предрече Димитров.

Той бе категоричен, че досега Сметната палата не е написала нито един поръчков доклад и призова Йордан Цонев да изложи аргументите си пред него очи в очи, „ако му стиска”. /24часа/