Терористът от Пловдив лице в клип „Предимствата на джихада”!

Терористът от Ал Кайда Сюлейман Сидики, който бе задържан от Пловдивския окръжен съд днес, е участвал като актьор в пропагандно видео на терористична организация.

27 –годишният мъж е роден в Кабул, но преди години напуснал Афганистан с родителите си и семейството се заселило в Хамбург. През 2009 година Сидики заминал за Пакистан с „Хамбургска туристическа група”. Там се присъдъединил към терористите от „Ислиямско движение на Узбекистан” и дал клетва за вярност към водача Тахил Йолдачев. Минал през тренировъчен лагер , където го обучили да стреля с автомат „Калашников” , а след това участвал като актьор врекламен клип „Предимствата на Джихада”, който се разпространявал на немски.

Кариерата на Сидики продължила в Ал Кайда. През август 2009 той се включил в двуседмичен тренировъчен лагел край град Бадр. След нападение , въоръжен той участвал в отстъплението и помогнал при транспортирането на оръжие и оборудване до лагера на Ал Кайда в Дара. През ноември 2009 година , Сюлейман напуснал Пакистан и се върнал в Хамбург. Терористичните му увлечения обаче станали достояние на немските власти, които започнали наказателно производство срещу Сидики. На 29 януари афганецът бил изправен пред съда, но избягал по време на заседанието и бил обявен за издирване. Заловен е в Пловдив от агенти на ДАНС.

„Избягах заедно със съпругата си от Германия, защото съм невинен. Сега не знам къде е тя. Не ми позволиха да се свържа с нея по телефона” заяви афганецът в съда.

Служебният защитник на терориста – Борислав Иванов поиска той да бъде освободен и заяви, че няма никакви доказателства за повдигнатите обвинения и подобни „престъпления” били извършили половината от българите, които са ходили на военно обучение и са се учили да стрелят с калашник.

Съдът обаче пренебрегна защитната теза и уважи искането на прокуратуратата, представено от прокурор Георги Пенев, като остави Сюлейман зад рашетките. Делото за екстрадация ще се гледа в петък. /Марица/