Регистрираните в бюрата по труда безработни минаха 400 000

Агенцията по заетостта отчита рекорден брой свободни работни места, докато безработицата расте

Регистрираните в бюрата по труда безработни минаха 400 000 за първи път в кризата и през януари те са били 401 233, отчетоха вчера от Агенцията по заетостта. За последно над 400 000 безработни е имало през януари 2006 г. – 432 308. От АЗ обясняват ръста на регистрациите заради мерките на трудовите посредници да се активизират обезкуражените да си търсят работа или да се възползват от възможностите за обучение и субсидирана заетост. Само за 2013 г. медиаторите са убедили 13 000 българи да се запишат в бюрата по труда. Бяха разкрити и над 400 изнесени работни места за посредниците в най-малките населени места.

Безработицата през януари е била 12.2%, което е ръст с 0.4 процентни пункта спрямо декември. „Основната причина за нарастването е традиционното увеличаване на потока от новорегистрирани безработни през януари вследствие на традиционното приключване на договори за субсидирана заетост в края на декември. Голяма част от работодателите също освобождават персонал в края на всяка календарна година“, обясняват от АЗ. Ръст обаче е отчетен и на годишна база – през януари 2013 г. безработицата е била 11.9%. Само преди дни данните за безработицата отчете и НСИ, според които тя минава 13%, а безработните са почти 440 000. Разминаванията между двете институции идват от методологията. Статистиката изследва проблема на базата на интервюта, докато АЗ работи с реално регистрираните в бюрата по труда.

Безработните и безработицата обаче растат на фона на рекорден брой заявени в условията на криза работни места в реалната икономика, показват още данните на АЗ. През януари работодателите са обявили 10 968 свободни позиции и това е най-големият брой заявки от 2008 г. насам. Повече от половината (6773 места) са в частния сектор. Най-много са в преработващата промишленост (3725) и търговията (1377). Тези сектори обаче винаги са в челото по свободни позиции, тъй като в тях работят най-много заети, а и местата обикновено са за тежък труд с ниско заплащане и има голямо текучество.

ЗАЕТОСТ

Постъпилите на работа през януари са 16 692. От тях около 12 100 безработни са си намерили работа в реалната икономика. По програми и мерки, финансирани от бюджета и с пари от Европа, заетост е осигурена на едва около 4460 души. За сравнение година по-рано работа са успели да започнат 21 874 души, от които на субсидирани места – 11 870. Данните показват, че проблемите с края на първия програмен период и липсата на договор за втория, както и малкия бюджет за плана за заетост, вече започват да се усещат. Поради липса на финанси социалното министерство ще има все по-малко възможности да влияе положително на пазара на труда. /Сега/