Бездействие провалят делото за убийството на ямболската адвокатка

10 месеца пълно бездействие, прикриване на доказателства, немарливост и тенденциозно разследване само срещу 3-ма заподозрени са причината зверското убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева да остане неразкрито.
Това става ясно от мотивите към оправдателните присъди по делото, огласени вчера.

Според състав с председател Владимир Астарджиев МВР се съсредоточило само върху хипотезата, че Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и жена му Димитринка са замесени в убийството, без да проверят нито една друга версия.

Полицаите тръгнали по тази линия, водейки се от детектор на лъжата, но не открили нито едно пряко доказателство.Аврамов и Калайджиеви бяха оправдани на 9 октомври 2012 г. Бездействието в началото на разследването позволило на двама от тях да напуснат страната и да се изпуснат “горещи следи”. Калайджиеви си осигурили визи за Великобритания, след като представили неистински служебни бележки, издадени им от Върховната касационна прокуратура. Човекът, дал документите, още не е разкрит. До 4 декември 2000 г. било проявено пълно пренебрежение към исканията на близките на жертвата, които били принудени да “използват политически протекции и служебни познанства, за да бъде свършена някаква работа”.

Грубо е нарушен законът при изземването на основното веществено доказателство – потник с червеникаво зацапване. На 29 февруари 2000 г. домът на Аврамов е претърсен и в протокола е записано: “Не се намериха вещи, имащи отношение по сл.д. 69/2000 г.”

Когато разследващите и поемните лица излизат, полицай, неустановен до днес, остава в апартамента

Провиква се към другите да се върнат, и казва, че е намерил потник с кръв в пералнята. Липсват свидетели, че бельото е извадено оттамя и никой не може да каже кой е полицаят. Разследването се задвижва едва след като бившият главен прокурор Никола Филчев нарежда с делото да се заеме Националната следствена служба.

Съдът отхвърля твърденията на вдовицата на убития прокурор Николай Колев – Нанка, че Филчев  е признал, че е физическият извършител на убийството на Надежда. Не е търсена връзка и с друго убийство, извършено месец по-късно. Съдиите не дават вяра и на показанията на покойния Илия Николов – Баровеца, сочен за прототип на героя от филма “Опасен чар”.

В съда той твърдеше, че Калайджиев си признал пред него за убийството на адвокатката, докато двамата лежали в ареста през април 2003 г. Илия, който е осъждан за измами, обаче не знаел, че по това време килията е била подслушвана. СРС-тата били приложени в операция “Нежния” с разрешение на съдия по друго дело за измами. Записите са унищожени с протокол от 18.06.2003 г. с мотива, че не е разкрито престъпление. Разговорите обаче са дешифрирани на хартия и съдържанието им опровергава “разкритията” на Илия. От тях става ясно, че Мистър Опасен чар е подпитвал за убийството на Надежда Георгиева, но Калайджиев твърдял, че не знае кой е убиецът и недоумява защо го обвиняват.

Съдът приема, че бай Илия лъже и че показанията му са повлияни от желанието да облекчи затворническото си битие
и да получи съдействие от прокуратурата за предсрочно освобождаване. Показанията на бай Илия били на базата на публикации в медии, търсещи сензации.

Според съда вече е невъзможно да се установи точният час на смъртта на Надежда Георгиева. Приема се, че тя е настъпила между 18,30 ч на 26 и сутринта на 27 февруари 2000 г.. Адвокатката е удряна със сатър или малка брадвичка. Още при първия от 9-те удара в главата тя изпаднала в безсъзнание. Била е с гръб към убиеца. “Ударите може да са били нанесени с лява или дясна ръка, от мъж или жена, като не може да се определи ръстът на убиеца”, пише в мотивите на съда.

Всички следи са изчистени старателно, няма отпечатъци. Изчезнали са чанта и чаши, с които Надежда и гостите  са пили уиски. Бижутата са непокътнати. Открит е само един фас на Калайджиев. Той не отрича, че е бил често в жилището на Георгиева. Не е ясно обаче кога фасът е изпуснат и дали не е подхвърлен. /24часа/