Тръгна подписката за свикване на референдум

От днес с цялата страна тече подписка в подкрепа на Национален референдум за промяна в изборното законодателство. Инициативата е на президента Росен Плевнелиев, който предлага референдум с три въпроса – за задължителен вот, за мажоритарен елемент, и за електронно гласуване.

Партия ГЕРБ поде своя инициатива за национална подписка в подкрепа на референдум за изборна реформа. Отделно бе създаден Инициативен комитет в подкрепа на референдума с председател проф. Георги Близнашки. Въпреки тримесечния срок за събиране на подписи, организаторите си поставят за цел до края на месеца да съберат минимум 500 000 подписа в цялата страна. Това ще направи възможно едновременното провеждане на европейските избори заедно с националния референдум.

В Пловдив и областта също започна активната кампания за свикването на национален референдум за изборните правила. Общо 13 са пунктовете, на които се събират подписи. Три пункта са открити в район «Централен» – на Главната улица, на пл. «Съединение» и на ул. „Капитан Райчо”.

В останалите пет района пунктовете са по два. В «Източен» – в парковете „Каменица” и „Чайка”, в „Северен” – на входа на Пешеходния мост и до църквата „Иван Рилски”. В „Южен” – до Първо РУП и до читалището в кв. Коматево. В район «Западен» пунктовете са до кръстовището на бул. Васил Априлов и „Шести септември“ и на улица «Царевец», а в ж.р «Тракия» – пред големите големите хипермаркети и близо до бл. 100. В Пловдивска област са разкрити 22 пункта.

Около 170 пловдивчани се подписаха само за три часа на пункта на Главната улица. Над 200 сложиха подписи на пункта на площад «Съединение»./р.Пловдив/