Продължава блокадата на границата с Турция, напрежението ескалира

Около 70 турски тира са блокирани на „Капъкуле“, а още толкова на „Капитан Андреево“, граничният пункт „Хамзабейли – Лесово“ е блокиран от 8-километрова опашка от товарните камиони, съобщава БНР, като цитира турски медии. Пропускат се само колите и автобусите.

Напрежението е ескалирало в около 4.00 часа тази нощ, когато са пострадали трима души, след като камиони на фирма от Пещера са преминали през блокадата на „Капитан Андреево“. Два камиона са преминали с висока скорост и са блъснали двама от стачкуващите. По-късно водачи от същата фирма нападнали и пребили още един протестиращ, разказват очевидци пред БНР. От полицията в Хасково са потвърдили инцидета.

Турски шофьори твърдят, че от вчера в България не са пропускали дори онези турски тирове, които са с редовни разрешителни. Според транспортните власти в Турция от България са им били обещани 125 000 разрешителни за транзитен превоз. Те настояват тези разрешителни да им бъдат отпуснати, защото досега са отпуснати само 5 000.

Според представител на турската автомобилна асоциация две български компании за международни превози притискат турските превозвачи и искат техните курсове за Европа. Според твърденията му тези компании, разраснали се през последните няколко години, оказват натиск върху българското транспортно министерство. Затова стотици автомобили и шофьори са блокирани от двете страни на границата. Според дипломатически източници проблемът се е превърнал в огнище на напрежение между двете страни, отбелязва БНР.

За 21 февруари е насрочена срещу между транспортните министри на Турция и България, превозвачите се надяват тогава да се разреши кризата. /Дневник/