ЕС скочи срещу ограниченията в Швейцария

Удар по свободното движение на хора

Не можем да приемем подкрепените ограничения чрез референдума в Швейцария. Това заяви на пресконференция вчера говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен. Тази инициатива е ясно срещу свободата на движение на хора между ЕС и Швейцария, добави тя.
Топката сега е в полето на Швейцария, Берн трябва да реши какви отражения ще има завчерашният вот, посочи говорителката. По нейните думи въпросът ще бъде обсъден от еврокомисарите, както и от министрите на външните работи на ЕС.

Свободното движение на хора е свещено за гражданите на ЕС, това е посланието днес, макар да говорим за Швейцария, то се отнася и за държавите от ЕС, посочи Хансен в отговор на въпрос дали изводите от завчерашния референдум се отнасят и за намеренията на правителството на Великобритания. Хансен уточни, че решението как ще се отразят резултатите от завчерашния референдум е в ръцете на страните от ЕС в следващите часове и дни.

Ясно ЕК заяви многократно, че свободата на движение на хора не е редно да се свързва със случаите на измами със социалните системи. Предложихме мерки за борба с измамите, те са във възможностите на националните и местните власти, поясни говорителят.

С малко мнозинство в неделя избирателите в Швейцария подкрепиха възстановяването на квотите за имигранти, припомня АФП. Гласуването подкрепи ограничаването на масовата имиграция  и предоговаряне на споразумението с ЕС за свободното движение.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви вчера, че не е изключено ЕС да преразгледа споразумението
с Швейцария за свободно движение на хората, след като в резултат на референдума в алпийската държава квотите за имигранти ще бъдат възстановени.

Ако в резултат на този референдум Швейцария въведе изменения в законодателството си и ограничи свободното придвижване на граждани от Европейския съюз, ще ни се наложи да реагираме и може би да преразгледаме споразумението, посочи Шулц.

Еврокомисията отправи критики във връзка с резултата от референдума, в който мнозинството швейцарци гласуваха за възстановяване на квотите за имигранти. На първо място тези изменения ще засегнат работната ръка от страните – членки на ЕС, откъдето е най-големият приток на мигранти в швейцарската конфедерация. Европейският регулатор предупреди швейцарските власти, че ЕС ще анализира възможните последици от тази инициатива върху целия комплекс на отношенията ЕС – Швейцария“. /Монитор/