Отнемат бандитско имане при 120 бона недоказан доход

Дела за 50 млн. лв. отлежават в съда

Държавата да има право да конфискува бандитско имане, ако се установи, че собственикът му има над 120 000 лв. недоказан доход за последните 10 г. Такава законодателна промяна предлага шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. Юристът обясни, че намаляването на този праг е разписано като препоръка и от ЕК в последния й мониторингов доклад за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Наблюдателите от Брюксел отбелязват, че законът, с който се регламентира дейността на комисията и който беше приет при управлението на ГЕРБ е въвел недостижимо висока разлика между декларираните приходи и реалните разходи на проверяваното лице. Така прагът за богатството с неизяснен произход създава пречки пред комисията. В този контекст в доклада на ЕК се препоръчва да се извърши независим анализ на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и неговото въздействие до лятото на 2014 г., което да даде оценка за възможността за КОНПИ да действа ефективно.

Според Георгиев една от най-наложителните ревизии на закона е именно свалянето на сегашния праг от 250 000 лв., при който може да се задейства комисията. „Правилна е констатацията на ЕК, че прагът от 250 000 лв. за несъответствие между доходи и имущество е изключително висок и той е висок не само за България, а и за европейските страни като цяло”, коментира той. Георгиев обясни, че сумата от 120 000 лв. е определена на база анализ на разходите на едно семейство за период от 10 г. „Ако прагът бъде свален на 120 000 лева, новият закон ще заработи с пълна сила. За нас е важно да се постави някаква разумна граница. Ако прагът не бъде свален, рискуваме ключови и важни случаи да бъдат изпуснати”, предупреди той и даде пример с

казуса със Златомир Иванов – Баретата

При сега действащия закон неговото имущество не подлежи на отнемане, въпреки че комисията е установила разлика в доходите му от над 97 000 лв. Имането на Иванов обаче ще бъде конфискувано, тъй като делото срещу него се води по старата нормативна уредба.

Друг проблем, с който се сблъсква комисията, е искането на омбудсмана до ВКС за тълкувателно решение. Константин Пенчев пита трябва ли да се доказва връзката между конкретно извършено престъпление от определено лице и придобитото от него имущество. Очакването на това тълкувателно решение е блокирало изключително много дела на комисията. „69 дела за над 50 млн. лв. са блокирани”, подчерта Георгиев.

В доклада на ЕК беше посочено още, че оглавяваната от него комисия е един от държавните органи, при който се наблюдава подобрение на работата въпреки многото законови пречки, пред които се изправя. Брюксел отчете също, че отнемането на имущество е ключов инструмент за лишаване на организираните престъпни групи от незаконните им приходи. „Новата ръководна роля на КОНПИ изглежда доведе до слабо нарастване на отнетите активи”, констатират наблюдателите. /Монитор/