Седем „отговорни точки“с изисквания към властта разпространиха група протестиращи

Правителството да подаде оставка и парламентът да се разпусне най-късно до 6 март, така че да се проведат парламентарни избори заедно с тези за Европейски парламент.

Това е една от идеите в петиция, разпространена от група протестиращи. Те представят седем „отговорни точки“, с които поставят изискванията си към управляващите.

Сред авторите на петицията са Атанас Чобанов, Боян Бонев – инженер, Елена Хамбарджиева – докторант, Красимир Гаджоков -консултант информационна сигурност, Люба Батембергска – политолог, Мария Щурова – икономист и други.

Настояват до разпускането на парламента да се приемат съществени промени в изборните правила, например избирателни райони за българите в чужбина, изравняване на електоралната тежест на избирателните райони и онлайн гласуване за българите зад граница.

Настояват още електронното правителство да стане приоритет на управляващите, предлагат и промени в Конституцията – всеки гражданин да може да сезира директно Конституционния съд, както и да се разшири „правният интерес“: дори незасегнати директно от държавни решения граждани могат да ги оспорват след преценка от съда, че е налице голям обществен интерес./Дневник/