Йовчев: 13 разследвания за престъпления срещу служители на МВР

Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос за разследване на убийството в село Баница, Врачанско и действията на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на битовата престъпност в Северозападна България.

„Общите мерки, които прилагаме, са в няколко насоки – разпределение на силите, така че полицаят да е там, където има нужда от него, по-тясно сътрудничество с общините, с гражданското общество, въвеждане на извънщатни сътрудници. Надявам се в бързи срокове да намалил битовата престъпност в районите, където тя е с най-големи размери“, каза още вицепремиерът. По думите му е осигурен допълнителен човешки ресурс, гориво, и всичко необходимо на тези дирекции, за да могат да се справят. „Този проблем не е от сега, не е от мандата на това правителство“, подчерта Цветлин Йовчев.

В СДВР са заведени 13 досъдебни производства за извършени престъпни деяния срещу служители на МВР. Така отговори вицепремиерът на въпрос за пострадалите полицаи по време на протестите и контрапротестите, както и окупации на висши учебни заведения в град София и страната.

„Работата по 5 досъдебни производства е приключила. Ще спазваме и следваме закона. И на мен ми се иска да има по-бърз резултат от това. Искам да ви уверява в следното – не сме зайчета“, подчерта Йовчев.

По-рано депутатът от „Атака“ Павел Шопов заяви, че обществото се намира като зайче пред питон. „Нито един до този момент не е минал ефективно на първа инстанция. В мен остава съмнението за някаква договорка. Те ви бият, вие не отговаряте“, каза той. /Труд/