С 30% спадат таксите за регистрация на търговец в Агенцията по вписванията

ministriПравителството одобри намаление на държавните такси, които събира Агенцията по вписванията. Така при бизнеса и гражданите ще останат близо 4.1 млн. лв., съобщават от правителствената информационна служба. Изчислението е направено на база на приходите на Агенцията от такси. В резултат на решението те ще намалеят с около 22 на сто. Най-голямо намаляване на размера на таксите е предвидено при регистрацията на нови търговци – средно с 31% в сравнение със сега действащите такси.

Например, за дружествата с ограничена отговорност таксата от 160 лв. става 110 лв., за акционерните и за командитните дружества с акции се намалява от 460 лв. на 360 лв., за акционерните дружества за извършване на банкова и застрахователна дейност – от 1700 лв. на 1300 лв., и т. н.

Ако документите са подадени по електронен път, ще се заплаща половината от размера на таксите.

По-малки такси ще бъдат събирани и за действия и услуги по Правилника за вписванията и по Закона за регистър БУЛСТАТ.

„Намаляването ще има положителен ефект върху стартирането и правенето на бизнес в България, конкурентоспособността на фирмите и навлизането на нови местни и чужди търговци на пазара, ще облекчи гражданите при снабдяване с удостоверения, преписи и справки“, са мотивите на кабинета.
/Дневник/