Отбелязваме 9 май – Денят на Европа и победата над нацизма

На днешния 9 май отбелязваме Денят на Европа. Той е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

В 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

Час преди това, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай 77-мата годишнина от победата над нацизма.

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, на този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

„Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България той се отбелязва официално от 2005 г./bnr.bg/