Напусна ни голямата народна певица Олга Борисова

На 80-годишна възраст почина голямата народна певица Олга Борисова.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

„Олга Борисова премина през живота с устрема на възвишени и чисти идеи, превръщайки ги в Светлина, Мисия и Вдъхновение за много хора. Днес на звездния небосклон изгрява още една пееща звезда от силно и неповторимо творческо съзвездие.

А небесните звезди са по-силни от земните… Тя се гордееше със старинната българска музикална култура, с красивите български народни песни и превърна живота си в Мисия за тяхното утвърждаване…“ – споделят нейните приятели.

Олга Борисова – “Майстор Манол“

От 1964 г. Олга Борисова е солист на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, по-късно придобил световна слава като хор „Мистерията на българските гласове“. През 1991 г. заедно с „Мистерията…“ получава престижната американска награда за музика „Грами“, а през 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.

Носител е на още много международни и национални награди и признания. През август т.г. Олга Борисова беше удостоена с почетния знак на Президента на Република България – за значим принос към съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

„Прекланям се пред творческия гений на народа ни“ – казва в последното си интервю за Радио България Олга Борисова, дадено в края на юни тази година.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА Ѝ!

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев