Народният певец Светлин Миланов спечели голямата награда на фестивала „Пирин Фолк“ в Сандански

Певецът сам написа текста на песента „Яно ле“, с която спечели и жури, и публика

novini
Да запазим уникалния български фолклор

И 29-ото издание на фестивала „Пирин Фолк“ в Сандански е вече в историята. А според председателя на журито проф. д-р Венцислав Димов това е най-дълголетният и единствен засега фестивал у нас за нови авторски песни на фолклорна основа. Последната от трите фестивални вечери бе запазена за най-вълнуващия конкурс за нова авторска песен на македонска фолклорна основа с участници от България и Северна Македония.

Изборът на най-добрата композиция от фестивалното жури напълно съвпадна с предпочитанията на зрителите, които тази година гласуваха само в интернет.

15 изпълнители представиха авторски композиции, с които се бориха за престижните награди. Участниците заложиха на песни с различна тематика: за родината, за любовта, за родния край и веселието. С много емоция, чувство и впечатляващи сценични тоалети, те потопиха публиката в Летния театър, както и милионите пред телевизионния екран в емоцията, наречена македонска песен и традиция.

Първата и най-голяма награда от конкурса спечели песента „Яно ле“ в изпълнение на Светлин Миланов по музика и аранжимент на Иван Йосифов. Текстът на новата песен е сътворен от самия изпълнител. Той е на 46 години, роден във Видин, завършил е публична администрация и право и работи в Административния съд във Враца. За пръв път стъпва на професионалната сцена през 2014 г., благодарение на колегите му от съда, които го убеждават да се яви на кастинг. Неговият триумф на „Пирин Фолк“ е през следващата 2015 г., когато печели три първи награди с песента „Бащин грях“.

„Всеки човек се ражда с талант, аз от малък все си пея нещо! През годините гледах да получа добро образование, да имам сигурна работа, но никога не съм се разделял с песента“, казва Миланов.

Другите отличени песни са: Втора награда за Радостина Николова „Идвай, либе“ по музика на Светослав Лобошки и текст на поетесата от Ракитово Христина Димова и трета награда за Иван Паланов с песента „Балада за двама влюбени“ по музика на Никола Ваклинов и текст на Катя Ерменкова. Наградата на журналистическото жури получи песента „Българи добри“ в изпълнение на Вили Рай.

Хореографиите на всички песни бяха поверени на Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев и танцов състав „Празник“ с ръководител Михаил Митрев.

Тази година фестивалното жури бе в състав: проф. Венцислав Димов, Надежда Захариева, Димитър Динев, Атанас Стоянов, Севдалина Спасова, доц. Генчо Генчев и Милан Завков, гл. художествен ръководител на ансамбъл „Танец“ в Северна Македония.

Финален щрих в невероятната музикална приказка, която поднесе фестивалът, добави прекрасната Цветелина. Тя има богата история, свързана с „Пирин Фолк“ и там са се родили някои от най-големите й хитове. Талантливата изпълнителка не скри вълнението си от досега с тази голяма сцена и благодари за обичта, която публиката й засвидетелства толкова години. Цветелина обра овациите на зрителите в Летния театър на град Сандански със специална програма с любими песни.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев