Пловдивски фотограф с изложба в Япония

17 японци с надолу главата, снимани на ключови места за Точиги, основният град на едноименната префектура – така в едно изречение може да се обясни изложбата на пловдивския фотограф Владимир Пеков, която в момента гостува там

. Тя е част от пооекта „Eвропейски поглед към Япония / Япония днес“, ръководен от кураторката Микико Кикута и подкрепен от EU Japan Fest, по чиято идея фотографи от Европа гостуват в Япония, за да разкажат за страната на изгряващото слънце отвъд стереотипите.

Експозицията, представена в програмата на двете европейски културни столици през 2019-та година – Матера и Пловдив, в момента може да се разгледа в Точиги. Гостува там с една година закъснение заради COVID-19. Пак заради коронавируса авторът не присъства и на откриването й преди броени дни.

В Световния ден на фотографията 19 август, обаче, Владимир Пеков споделя пред Радио Пловдив радостта си от обратната информация, че творбите му се приемат изключително добре. Защо „героите“ от фотографиите на пловдивчанина са с главата надолу? Отговорът се крие в един негов детски спомен, подобен на приказка.

Какъв е той, как японците са приели да се снимат по този начин и защо Владимир Пеков смята, че фотографията е емоция и възможност да споделиш своята гледна точка с много хора /bnr