Новата вълна на коронавируса е вълната на неваксинираните

„В момента в инфекциозното отделение на УМБАЛ “Св. Георги” или по-точно в двата блока, които са предназначени за болни от Ковид-19, се лекуват около 63 пациенти. Отделението е почти на сто процента пълно“ заяви д-р Иван Балтаджиев от Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в интервю за Радио Пловдив.

Докторът поясни, че „не се знае дали пациентите са заразени с делта вариантът, тъй като секвернирането (процесът по, който се получава информация за вариант на COVID-19 бел.ред) отнема много време.

„Няма съществена разлика в броя болни спрямо предните вълни на коронавируса, тъй като и при миналите пикове отделението си е работило на пълен капацитет“ обясни Иван Балтаджиев.

„Нарастването на болните се забелязва в последните две седмици, което означава, че е рано да се правят генерални изводи за това дали заболяването протича по различен начин и дали обхваща по-различни възрастови групи. След месец, месец и половина ще имаме по-ясна картина за това дали тази вълна е клинично по-различна от предните“. Инфекциозният специалист продължи с това , че „за момента отново пациентите са основно от рисковите групи – възрастни хора и хора с придружаващи заболявания, като диабет, наднормено тегло и артериална хипертония“.

„Към момента в отделението лежат само неваксинирани пациенти. Няма нито един пациент с една игла, нито пък с две. Това е всъщност основната разликата между вълните до сега и тази, като тази е вълната на неваксинираните“ подчерта Д-р Балтаджиев.

Причините за увеличаване на случаите според Иван Балтаджиев са интензивните пътувания през лятото и неспазването на противоепидемичните мерки.
„Повечето случаи са на хора върнали се от някъде, било то на планина, в чужбина или на морето.Не се спазват основните мерки и това води до увеличение на случаите“.

Експертът беше категоричен, че „начините да са се спре тази пандемия и начините да се запази животът на хората, които най-много обичаме е ваксинирането. Всички изследвания показват, че ваксинираните хора много по-малко боледуват и много по-рядко достигат до тежки дихателни затруднения“. /bnr