Пловдив е в оранжевата зона, пак разкриват ковид легла в болниците

Пловдивска област вече е в оранжевата зона по разпространение на коронавирус, а по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб бяха набелязани мерки за овладяването на новата вълна.

Болниците с интензивни отделения ще бъдат първите, в които ще бъдат разкрити легла за повече пациенти, отбеляза областният управител Ангел Стоев: На първо време ще бъдат увеличени леглата в болниците, които имат и интензивни сектори.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Димчева обобщи последните данни и анонсира провеждането на съвместни проверки за спазването на противоепидемичните мерки: Прескочихме нивото от 100 на 100 000 заболели на 14-дневна база. Искаме да погледнем върху процеса в динамика, за да вземем съответните решения. Започват съвместни проверки с представители на Регионалната здравната инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните, МВР и в тази си дейност ще бъдем подпомогнати и от общинските власти.

Д-р Калин Калинов от общинската дирекция „Здравеопазване“ заяви, че имат готовност за нов скок на пациентите в болниците: 14-те лечебни заведения имат готовност за разкриване на covid зони в доболничната и легла в болничната помощ.

В УМБАЛ „Свети Георги“ ще има нов блок за covid пациенти, каза директорът на болницата Карен Джамбазов: Броят на пациентите се увеличи и почти изцяло сме запълнили двата блока, които основно приемат пациенти с коронавирусна инфекция. От другата седмица ще имаме и нов блок с по-добри условия.

Лекарите в щаба поставиха въпроса за обезпечаването с кадри на първа линия в специализираните отделения. Според тях трябва да бъдат възстановени същите възнаграждения, които са изплащани преди, за да могат да мотивират персонала, тъй като в момента има масов отлив от желаещи да работят в тези отделения.

Процентът на ваксинация в Пловдивска област е 17,25. Новорегистрираните с коронавирус за последното денонощие са 89, като 83-ма са на домашно лечение, а в болници се лекуват двама души. Приетите в болници пациенти от Пловдивска област са 119, като 103 от тях са на терапевтично лечение, 16 – на интензивно, а от тях – 10 интубирани. Починали са двама мъже – на 59 и 76 години и 65-годишна жена. /Bnr