На Бачковския манастир обновиха параклисите за празника

Седмицата, в която православните християни ще отбележим Успение Богородично, започваме с разговор с Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир, където имат три обновени параклиса и нов паркинг.

Епископ Сионий каза, че тази седмица е предпразнична, с пост за християните посветен на Светата Богородица.

Той пожела духовно просветление на всички вярващи. Епископ Сионий смята, че изпитанията с пожарите у нас ще бъдат преодоляни с молитва и надежда към закрилниците ни, като сме по-близо на светата църква. „Бог никога не дава повече от това, което можем да понесем“, напомни игуменът на Бачковския манастир.

В хода на благоустройството на манастира, бяха обновени параклисите, посветени на Св. св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат, и този на Светите Апостоли. Градежът им бе укрепен, покривите сменени, околността им благоустроена и бе направена поклонническа пътека от манастира до тях за желаещите да ги посетят и поклонят на светите мъченици и благовестители. Вътрешните пространства на параклисите, също бяха основно обновени, поставени са нови иконостаси и свети икони, като са отворени постоянно за поколонниците. 70 години тези параклиси са били затворени.

„Направен бе и нов, обширен паркинг на 10 декара, също непосредствено пред портите манастира, с което паркоместата се увеличиха тройно, и за желаещите да се изкачат с автомобилите си до манастира винаги има място“, каза епископ Сионий./Bnr