Висок риск от нови пожари, наблюдават терена край Михилци

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии в 16 области. Предупреждението важи за областите Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Перник и Бургас.

Овалдян бе поредния за тази седмицата голям пожар, избухнал на територията на Пловдивска област.

32-ма военнослужещи от зенитно-ракетния дивизион на 61-а Стрямска механизирана бригада продължават и днес да оказват помощ в дейностите за потушаването на пожара при хисарското село Михилци. Те ще извършват наблюдение на района, засегнат от пожара, и ще следят за тлеещи огнища с готовност да спрат разпространението на огъня.

Продължават и дежурствата на пожарникарите. Потушаването отне близо две денонощия, като се вклюиха пожарникари, военнослужещи, хеликоптер и доброволци. Предстои установяването на щетите в боровата гора.

Кметът на община Хисаря Пенка Ганева уточни, че на този етап няма повторно възпламенени огнища. Засегнат е единствено горски фонд, няма последствия за къщите на хората, както бе при пожара над Старосел, за който бе обявено частично бедствено положение. /Bnr