На събор в село Лилково

Стотици гости станаха свидетели на тазгодишния събор „Лилково по Среща“ 2021 в живописното родопско село Лилково.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Фестивалът се провежда за втора поредна година,а негови организатори са Сдружение „Заедно за Лилково“ и Народно читалище „Родопска искра 2020“.

В празничната програма участие взеха формация „Родопски славей“ от село Лилково с главен художествен ръководител Мария Иванова, както и самодейни състави от Чепеларе, Момчиловци, Ардино, Марково, Орехово и Куртово Конаре.

Съборяните бяха омагьосани от прочувствения глас на певицата Катя Минчева.

Малките таланти от ЦДГ „Боряна“ от квартал Прослав пресъздадоха старинни обреди и ритуали. Гостите на събора видяха още фотоизложбата „Лилково във времето“,творчески работилници,музей на открито,благотворителен базар в полза на Народно читалище „Родопска искра 2020“ и кулинарен щанд на лилковски ястия: ругатници, баници, качамак.

В рамките на фестивала се проведоха демонстрации по приготвяне на лилковски катми,кулинарен конкурс за най-вкусна погача и курбан за здраве и берекет.

Съборът-фестивал „Лилково по Среща“ приключи с празничния концерт на оркестър „Феникс“ с ръководител Христо Коритаров и солист Ваня Бетуховска.

Антон Гърдев
m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев