Родопчанката Мария Урилска – и певица, и гайдарка

Прелестният глас на родопчанката звучи от механата до храма в Долината на чановете

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Ако в механата на село Широка лъка ви посрещнат с песен и гайда и почувствате истинското родопско гостоприемство, то това се дължи на чара и магнетичния глас на родопската певица Мария Урилска и гайдаря Димитър Бочуков. Те не само са превъзходен творчески тандем, но и едни от дългогодишните преподаватели в Националното училище за фолклорни изкуства – Широка лъка.

Ако се отбиете през уникалната църква „Успение Богородично“, която е строена през 1834 г., ще чуете интересен глас, който припява в службите на свещеника – това отново е гласът на Мария Урилска. Тази седмица на 6 април тя отпразнува юбилейния си 55-и рожден ден.

Родена е в град Куклен и е завършила точно това Музикално училище в Долината на чановете през 1986 г. в класа на Стефка Кушлева. Мария има кармична връзка с Родопите и село Върбово. Оттам е родата на баща й Никола, също музикант, те са преселници от Широколъшко в Куклен преди повече от шест десетилетия.

Нейната баба Мария, на която е кръстена, е била една от личните певици на Върбово, а за пръв път каба гайда хваща през 1981 г., изработена от признатия майстор Анастас Иванов-бай Тасо. Пази си я до днес, като скъп спомен от ония години и дори посвирва с нея, вечните мелодии на Лазар Каневски, Дафо Трендафилов, бай Хальо… Засвири ли, сълзите тръгват, а спомените оживяват.

Талантливата певица и гайдарка печели награди от фестивали и надпявания в страната, между които е Сребърен плакет от първият конкурс „С песните на Радка Кушлева“, както и наградата на публиката от същото надпяване. Завършва Музикалната академия в Пловдив със специалност народно пеене през 1991 г. и веднага постъпва в редиците на ансамбъл „Тракия“, с който концертира един творчески сезон, и се оказва най-голямата  школа за професионалната сцена. След студентските години в Пловдив сърцето я води отново към магнетичното Широка лъка и поставя началото на учителската си практика, която продължава и до днес.

Има осъществени записи в радио Пловдив и Радио София като солова певица, както и записи със сестри Кушлеви. Свири на каба гайда и успешно експериментира съчетанието гайда, глас и орган. Заедно с Елена Койчева (орган) осъществяват записи и компактдиск, озаглавен „Родопска фантазия“- глас, каба гайда и орган. Факт е и „Безвремие“ – филмова импресия върху песента „Излел е Дельо хайдутин“ – каба гайда Мария Урилска и орган Елена Койчева.

Включена е в енциклопедията „Кой кой е в българската народна музика“. Ценител и пазител на автентичната песен, днес Мария Урилска ръководи автентичните мъжки и женски групи в училището и преподава народно пеене.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев